Grubeša: Pravosuđe Hrvatske odlučuje o zahtjevu u slučaju 14 komandanata

3
Foto: Klix.ba

Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je Srni da će nadležna pravosudna tijela Hrvatske dalje odlučivati o zamolnici Tužilaštva BiH hrvatskom pravosuđu da preuzme predmet krivičnih prijava protiv 14 generala i drugih visokih oficira hrvatske vojske.

Grubeša je u pisanom odgovoru istakao da je Ministarstvo pravde u Savjetu ministara na zahtjev Tužilaštva BiH diplomatskim putem proslijedilo tu zamolnicu nadležnom organu Hrvatske.

– Ministarstvo pravde je centralni organ veze u svim postupcima međunarodne pravne pomoći koju traže ili pružaju pravosudni organi iz BiH. U konkretnom slučaju, predmetnu zamolnicu je Tužilaštvo BiH dostavilo Ministarstvu pravde sa molbom da se zamolnica sa pratećom dokumentacijom proslijedi nadležnom organu u Hrvatsku, što je i učinjeno – naveo je Grubeša.

On je istakao da Ministarstvo „nije ovlašteno da iznosi svoj stav o kakvim se optužbama radi, prema kome su optužbe usmjerene, niti da saopštava druge podatke iz krivičnih prijava koje su dostavljene u Hrvatsku“.

Grubeša smatra da „ne treba politizovati zamolnicu Tužilaštva BiH hrvatskom pravosuđu da preuzme predmet krivičnih prijava protiv 14 generala i drugih visokih oficira hrvatske vojske, jer je isključivo riječ o pravnom problemu i pravosudnoj odluci“.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je u subotu, 7. avgusta, da je primilo zahtjev Tužilaštva BiH u vezi sa postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata.

Prema pisanju hrvatskih medija, pod sumnjom je 14 visokih hrvatskih oficira, među kojima su ratni komandanti generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo i Luka Džanko.

Generali su osumnjičeni za izdavanje naređenja tokom operacije „Bljesak“ za neselektivno granatiranje i artiljerijsku paljbu protiv civilnih ciljeva i na nebranjene gradove Gradišku i Kozarsku Dubicu sa teritorija pod kontrolom Hrvatske vojske.

Prema podacima „Veritasa“, tokom „Bljeska“ ubijeno je 283 Srba.