Grubeša: Utvrđene dopune Zakona o platama i naknadama za sudije i tužioce

16
Foto: Klix.ba

Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je da je Savjet ministara danas u Sarajevu utvrdio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim se sprovodi presuda Ustavnog suda BiH.

– Bili smo svjedoci zadnjih godina da pravosudna tijela pokreću različite tužbe i oni su vansudskim nagodbama te tužbe uglavnom dobijali i bili su isplaćeni iz budžeta – rekao je Grubeša novinarima.

Prema njegovim riječima, ovim zakonom neće biti oštećen budžet i biće smanjen broj tih tužbi.

Grubeša je naveo da je utvrđen i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, kojim se definiše pripadnost prihoda od novčanih kazni, što su niži nivoi vlasti već ranije zakonski definisali.

– Našim zakonom nisu bile precizirane te odredbe. Sad smo ih precizirali, uskladili i ovu dopunu uputili u parlamentarnu proceduru po redovnom postupku – rekao je Grubeša.

Govoreći o planu aktivnosti rada Ministarstva pravde u ovoj godini, a koji je upućen i Savjetu ministara, Grubeša je rekao da je zamolio predsjedavajućeg Savjeta Zorana Tegeltiju da se u dnevni red neke od narednih sjednica uvrsti Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, a da je u planu otvaranje zatvora u Vojkovićima.

Kada je u pitanju Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, Grubeša je rekao da je riječ o materijalu iz 2018. godine koji nije do sada stigao na dnevni red Savjeta ministara.

– Strategiju su radili eminentni stručnjaci iz tog područja, znači ljudi iz tužilaštva, pravosuđa i nisam u mogućnosti da sada radim bilo kakve izmjene. Bili ste svjedoci dosadašnjih pritisaka i sugestija nevladinih udruženja, ali mislim da smo te nesuglasice u velikoj mjeri uklonili, tako da ne vidim veliku prepreku za usvajanje Revidirane strategije – naveo je Grubeša.

Govoreći o otvorenom pismu sudija i tužilaca u vezi sa njihovom imovinom i primanjima, ministar pravde rekao je da mora biti donijeta zakonska regulativa koja će omogućiti što transparentniji rad i uvid javnosti u sve aktivnosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

– Ako zakonodavna i izvršna vlast imaju tu obavezu, ne vidim zašto bi sudska bila izuzeta, vidjećemo kako ćemo to regulisati – zaključio je Grubeša.