Grujičić: U Potočarima su ukopani pripadnici 28. divizije, a ne civili

60
Foto: Klix.ba

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je Srni da su tvrdnje pojedinih učesnika komemoracije nastradalim Bošnjacima u Potočarima da su u tom memorijalnom centru ukopani civili netačne i da predstavljaju istorijski falsifikat.

– To je najveća podvala koju Bošnjaci, uz pomoć zapadnih zemalja, odnosno njihovih predstavnika nastoje nametnuti kako bi taj narativ ostao u istorijskim čitankama, što je notorna laž – rekao je Grujičić.

On je zapitao gdje su onda vojnici iz Srebrenice koji su ubijali Srbe od 1992. do jula 1995. godine na području srebreničke i susjednih opština gdje je poginulo i ubijeno 3.267 Srba, među kojima polovina civila.

– U Potočarima je najveće vojničko muslimansko groblje u Evropi i od njega Bošnjaci uz podršku zapadnog dijela takozvane međunarodne zajednice prave kult iako se zna da je to podvala koju bez imalo stida šire – ističe Grujičić.

Prema njegovim riječima, zna se, a o tome postoje svjedočenja, dokazi, knjige i filmovi bošnjačkih ratnih vođa i komandanata koje dokazuju da su u Potočarima ukopani samo vojnici i rijetki civili koji su bili u vojnoj koloni koja je krenula u proboj iz srebreničke enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN) prema Tuzli.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branimir Kojić tvrdi da su u Potočarima ukopani isključivo vojnici, s tim što mnogi od njih nisu nastradali u julu 1995. godine nego znatno ranije ili su kasnije umrli, pa tu ukopani.

Kojić je rekao Srni da su tu ukopani pripadnici muslimanske 28. divizije takozvane Armije BiH koji su u punom borbenom sastavu sa pješadijskim naoružanjem izvršili proboj iz zaštićene zone UN u Srebrenici.

– Oni su krenuli na borbeni marš prema Tuzli ubijajući sve živo što im se našlo na tom putu. U toj koloni dolazilo je do povređivanja, iznemoglosti, svađe i međusobnih obračuna, pa i samouništavajućih oružanih borbi da ne bi bili zarobljeni – pojašnjava Kojić, dodajući da postoje dokumenti i svjedoci o tome.

On kaže da su juče ukopani posmrtni ostaci ili dijelovi identifikovanih vojnika i možda ponekog civila koji je bio u naoružanoj koloni koja je oružano dejstvovala u proboju i bila legitimni vojni cilj.

Kojić ukazuje da je ta kolona prilikom proboja prema Tuzli načinila ogromnu štetu i pričinila znatne ljudske gubitke srpskoj strani i da je priča o ukopu civila u Potočarima čisti falsifikat, odnosno nezamisliva laž čiji autori nemaju stida i karaktera.