Grujičić: Uskoro završetak obnove zgrada i puteva, pokretanje lječilišta

26
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je za ovu godinu planiran niz projekata, među kojima završetak višegodišnje aktivnosti na sanaciji i zamjeni krovova i fasada na stambenim zgradama u ovoj lokalnoj zajednici, koje nisu obnovljene nakon rata.

Riječ je o pet stambenih zgrada na kojima nisu obnovljene fasade i jednoj stambenoj zgradi na kojoj je potrebno zamijeniti krov.

Grujičić je rekao da je u opštinskom budžetu za ovu godinu predviđeno izdvajanje tri miliona KM za sanaciju i izgradnju lokalnih puteva, te obnovu krovova i fasada na stambenim zgradama u Rudarskoj ulici i naselju Bratova, koje nisu bile obuhvaćene projektima sanacije u prethodnim godinama.

Osim toga, Grujičić je najavio intenziviranje aktivnosti na stvaranju uslova za pokretanje rada lječilišta u objektu bivše bolnice u Srebrenici, u kojem bi bila korištena ljekovita voda srebreničkog Gubera.

On je podsjetio da je ova voda decenijama korištena za liječenje i rehabilitaciju pacijenata, ali je, sa prestankom rada banje Guber“prije 20 godina, prestalo i organizovano korištenje te vode u medicinske svrhe.

Grujičić je istakao da je formiran tim stručnjaka za realizaciju projekta pokretanja rada lječilišta i predstoji njegova registracija, te podnošenje zahtjeva Vladi Republike Srpske za dodjelu koncesionog prava za korištenje vode Gubera u budućem lječilištu.