Guteres: Neophodno reformisati Savjet bezbjednosti UN

9
Foto: internewscast.com

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je danas da je neophodno reformisati Savjet bezbjednosti UN i cijeli Bretonvudski sistem da bi bili relevantni za savremena globalna politička i ekonomska kretanja.

– Današnje globalne strukture upravljanja odražavaju jučerašnji svijet. One su uglavnom nastale nakon Drugog svjetskog rata, kada su mnogim afričkim zemljama još vladale kolonijalne sile, što se posebno odnosi na Savjet bezbjednosti UN – rekao je Guteres na samitu BRIKS-a u Južnoafričkoj Republici.

On je istakao da multilateralne institucije moraju biti reformisane da bi ostale univerzalne i da bi odražavale današnju moć i ekonomsku realnost, a ne onu nakon Drugog svjetskog rata.

Guteres je ukazao da je multipolarnost bez jakih multilateralnih institucija bila jedan od ključnih razloga za poniranje Evrope u Prvi svjetski rat i da je, bez odgovarajućih reformi, fragmentacija neizbježna.

Bretonvudski sistem je skup međunarodno dogovorenih pravila za međunarodnu trgovinu iz 1944. godine, čija je jedna od ključnih pretpostavki povezivanje konvertibilnosti valute sa američkim dolarom.