Hamas preuzeo odgovornost za napad na sinagogu

9
Foto: Palestinci slave teroristički napad u Jerusalimu u kojem je ubijeno deset Izraelaca u sinagogi (Mahmud Hams/AFP)

Palestinski Hamas preuzeo je odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe.

Napadač koji je pucao na vjernike koji su izlazili iz sinagoge ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobjegne. Riječ je o dvadesetjednogodišnjem Alkamu Kairiju.

Portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa „pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa“ i raciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno.

– Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike – dodao je Hamada.

Svih 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN je na vanrednoj sjednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu, izjavilo je dvoje diplomata UN za „Tajms of Izrael“.

Sjednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.

Ova sjednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako riješiti najnoviju eskalaciju nasilja.