HDZ i HNS: Bošnjačke političke partije razotkrile svoj bošnjački nacionalizam

10
Foto: FENA

Klub poslanika HDZ-a BiH – HNS-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pozvao je danas međunarodnu administraciju u BiH da ne podlegne pritiscima bošnjačkih političkih partija koje, kako je navedeno, zagovaraju status kvo s ciljem pretvaranja FBiH u bošnjačku državicu, a Hrvate u političku manjinu.

Iz ovog kluba navode da bošnjačke partije, njihovi politički pijuni i samozvani „zaštitnici“ BiH na dosad neviđen način, prijetnjama i nasiljem vrše pritisak na Kristijana Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i međunarodnu administraciju da odustanu od nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

– U toj opštoj histeriji i propagandi samo potvrđuju činjenicu da su potpuno razotkrili svoj bošnjački nacionalizam, bez obzira predstavljaju li se nacionalnim ili građanskim strankama – navodi se u saopštenju.

Iz Kluba poslanika HDZ-a – HNS-a ističu i da je neobjašnjiva i nagla promjena odnosa bošnjačkih političara prema instituciji visokog predstavnika u BiH, koga su „tapšali po ramenu“ kada je 2002. godine stvorio mogućnost da Bošnjaci potpuno ovladaju FBiH, ponište Vašingtonski i Dejtonski sporazum, te time riskiraju nove krize i raspad zemlje.

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je ranije danas da je motiv stranaca za sve što rade BiH „antiislamski“ i da su mnogima u Evropi „posebno problem Bošnjaci koji čak imaju svoju državu“.