Helez položio cvijeće srpskim žrtvama u Sijekovcu

6
Foto: Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez položio je cvijeće na mjestu stradanja 46 civila srpske nacionalnosti u Sijekovcu i tom prilikom istakao da sve žrtve zaslužuju poštovanje.

– Tih dana Milji Zečević ubijena su tri sina i muž. Ovom prilikom izražavam posebnu počast majci Milji. Neka nikad i nigdje više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi – rekao je Helez i pozvao i sve druge političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda.

Nakon što je odao počast ubijenim civilima hrvatske nacionalnosti u Grabovici i ubijenim civilima Bošnjacima u Sokolini, Helez je danas položio cvijeće na mjestu stradanja civila srpske nacionalnosti u Sijekovcu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske ubili su 26. marta, 1992. godine, u Sijekovcu, devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.