Hercog: Ovo je „modrica na istoriji“, insistirati na sjećanju

12
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Izraela Isak Hercog smatra da će Donja Gradina zauvijek ostati „modrica na istoriji“ i da je moralna odgovornost da se insistira na sjećanju.

Čitajući poruku izraelskog predsjednika na obilježavanju Dana sjećanja u Gonjoj Gradini, ambasador Izraela u BiH sa sjedištem u Tirani Galit Peleg je navela da su na ovom mjestu počinjeni grozni zločini koji su izvršeni kroz dehumanizaciju žrtava, bez ikakvog oklijevanja ili kajanja.

– Tu smo da damo onima koji su nestali poštovanje koje zaslužuju, da povežemo neidentifikovani broj sa imenom, ime sa licem, a lice sa dušom. Kao predsjednik države Izrael, moja je svečana obaveza i odgovornost da posvetim sjećanje na one koji su ubijeni tokom Holokausta i tokom čitavog Drugog svjetskog rata – istakao je izraelski predsjednik.

On je dodao da je ovo sveto okupljanje učvršćuje vezu koju dijele narodi Izraela i BiH, te istakao da se ne može promijeniti pretrpljena tragedija, ali može i mora da se obaveže na budućnost tolerancije i saosjećanja, budućnost u kojoj neće biti mjesta za „mržnju koja nas je ciljala“.

Ambasador Izraela u BiH Galit Peleg je zahvalila Republici Srpskoj i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku za podršku koju su pružili Izraelu, naročito nakon događaja od 7. oktobra. „Za vaše prijateljstvo iskreno vam hvala“, rekla je ona.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Kao datum obilježavanja uzet je 22. april – dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formiran je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.