HNS: Bošnjaci napuštanjem pregovora dovode u pitanje opstanak BiH

38
Foto: FENA

Hrvatski narodni sabor saopštio je da bošnjački politički zvaničnici i stranke predvođeni SDA, najavljenim napuštanjem pregovora, ne samo da dovode u pitanje održavanje opštih izbora naredne godine, nego i samu budućnost BiH i njenih institucija.

Iz HNS-a ukazuju da se bošnjačka unitaristička ideologija, utemeljena na diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika, ne može izdići iz svojih uskogrudnih i diskriminatorskih postavki.

– U okolnostima najveće političke krize, kada je dijalog stranaka u FBiH u završnoj fazi i kada smo nadomak potpune stabilizacije, nakon zastoja institucija BiH od srpskog političkog vodstva, dovodi se u pitanje i funkcionisanje federalnih institucija od bošnjačke političke vlasti – istakli su iz HNS-a.

U saopštenju se dodaje da medijatori i partneri iz međunarodne zajednice sada imaju kristalno jasnu sliku ko, zašto i kakvim metodama zadržavanja statusa kvo želi da ostvari velikobošnjačke ideologije i zbog čega izlaze iz cjelokupne priče.

– Hrvatski politički predstavnici, okupljeni u Hrvatski narodni sabor, ne odustaju od stvaranja funkcionalne i održive BiH. Još jedanput ističemo da ne odustajemo ni od borbe za Ustavom zagarantovana prava i ravnopravnosti sva tri naroda u BiH. Naš stav je jasan, precizan i nepromjenjiv. Pregovori s konačnim dogovorom o svim otvorenim pitanjima nemaju alternativu – navedeno je u saopštenju HNS-a.

Iz HNS-a su istakli da reforma izbornog zakonodavstva mora imati konačni epilog i održivo rješenje, gdje će biti stvoreni uslovi za normalan suživot sva tri naroda i svih stanovnika u BiH, bez diskriminacije i političke majorizacije.