HNS: Komšićevo pismo – skandalozna zloupotreba institucija BiH i vrijeđanje međunarodnih partnera

5
Foto: FENA

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH osudio je takozvano non-pejper pismo o BiH, koje je bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio u Brisel i Njujork, ukazavši međunarodnim partnerima da je ovo još jedan dokaz konstantne zloupotrebe institucija BiH, koja sada predstavlja već ustaljeno političko ponašanje određenih političkih aktera.

HNS izražava žaljenje zbog činjenice da je Komšić u pismu iznio neukusne optužbe o međunarodnim partnerima, u prvom redu EU i SAD, i njihovim predstavnicima u BiH.

– Optužbe o pristrasnosti, neodlučnosti, političkom podilaženju i nemaru diplomatsko su sramoćenje BiH na evropskom i svjetskom nivou, ali i pokazatelj nervoze pošiljaoca koji je u međunarodnim krugovima poznat kao još jedan Sejdo Bajramović ili uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH, i to u situaciji kada se intenzivno radi na donošenju izmjena Izbornog zakona BiH koje neće pogodovati, prije svega, uzurpatorima hrvatskih mjesta niti će bilo kojeg građanina BiH ostaviti u diskriminacijskom položaju – saopšteno je iz HNS-a.

Oni navode da su u non-pejper pismu, osim kleveta, plasirane apsolutne neistine, te lični politički stavovi o situaciji u BiH.

– Pokušaj da predstavi razarajuću politiku kao progresivan građanski činilac promašen je, apsurdan i neutemeljen. Ista ta politika destabilizirajući je faktor BiH i političkog dijaloga, o čemu su zvaničnici širom EU i svijeta sada ponovo upoznati – dodaje se u saopštenju.

HNS BiH osuđuje deplasirane klevete na međunarodne partnere i funkcionere, te odbacuje grube neistine o situaciji i ulogama unutar BiH.

– Pozivamo na hitan i konstruktivan politički dijalog radi što skorijeg postizanja potrebnih iskoraka BiH prema evroatlantskoj budućnosti zasnovanoj na uzajamnom poštovanju, uvažavanju i ravnopravnosti – navode iz HNS-a.

Komšić je krajem marta poslao pismo institucijama EU u kome je optužio HDZ Dragana Čovića i SNSD Milorada Dodika da kroz reformu Izbornog zakona BiH nastoje da „zacementiraju etnički temeljenu politiku koja eskalira u populistički totalitarizam“, posebno kroz stvaranje etnički čistih izbornih jedinica, što asocira na stvaranje „trećeg entiteta“.

U pismu navodi da očekuje veću pomoć u pogledu NATO integracija kao i „suzbijanje negativnog ruskog uticaja i njihovog narativa da je BiH država sa dva entiteta i tri naroda, te da će oni prihvatiti ‘sve što se tri naroda dogovore’, što nije demokratski izraz i uvodi elemente sistemske diskriminacije i nestabilnosti u radu državnih institucija“.

Komšić je ukazao na, kako je naveo, „rastući ruski uticaj u BiH, kroz retoriku i aktivno djelovanje prema pojedinim političkim akterima“, što, smatra, nije moguće kvalitetno riješiti bez aktivnijeg angažmana zvaničnika EU iz Brisela.