HNS: Pozivi na nasilne proteste i sukobe ne smiju se tolerisati

5
Foto: FENA

Predsjednici 12 stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH u pismu javnosti i predstavnicima međunarodne zajednice izrazili su zabrinutost zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, te istakli da se pozivi na nasilne proteste i sukobe ne smiju tolerisati.

– Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih incidenata, pogotovo znajući za sve učestalije napade na hrvatske povratnike i njihove simbole u Srednjoj Bosni te drugim miješanim područjima – navodi se u pismu.

Oni ističu da militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokratije te izgradnji mira i države BiH u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana.

– Sa različitim vrstama prijetnji i incidenata suočavamo se već godinama. Shodno, smatramo kako je došlo vrijeme za oštro osuđivanje govora mržnje kojeg doživljavaju pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda i politički funkcioneri posljednjih sedmica – navodi se u pismu.

Ukazuju da su govor mržnje i postojeće prijetnje eksplicitne i javne i da su usmjerene i prema međunarodnoj zajednici, čije se djelovanje očigledno želi obeshrabriti s ciljem nastavka političke dominacije predstavnika većinskog bošnjačkog konstitutivnog naroda na štetu malobrojnijih i manjinskih zajednica u BiH, čime bi se u konačnici ukinula višenacionalna raznolikost BiH.

Oni su napomenuli da su načela podjele vlasti i paritet instrumenti koji garantuje zajedništvo, koheziju, te predstavljaju pretpostavke jedinstvenog djelovanja u ostvarenju zajedničkih ciljeva i prosperiteta u interesu građana BiH kao evropske zemlje.

– Nažalost, takva je vizija BiH jasno ugrožena. Bojkotovanjem izmjena izbornog zakonodavstva i prijetnjama bezbjednosti, danas se više nego ikad otvoreno u javnosti dokazuje da su ugrožena budućnost, politička i građanska prava Hrvata, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Isto se odnosi i na sve manjinske zajednice u BiH, kojima se ne dozvoljava ravnopravno učešće u političkom životu – navodi se u pismu.

Lideri stranaka HNS-a ističi da su zabrinuti jer su stranke i pojedinci koji samodeklarativno štite takozvana građanska prava najglasniji u otvorenom pozivu na nasilje i protivustavno ponašanje na dnevnoj osnovi.

– Utisak koji se stiče već se pokazuje kao istinit – njihova namjera je otimanje ustavom zagarantovanih mjesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u federalnom Domu naroda. Taj model se odvija po uzoru na uzurpacije u Predsjedništvu BiH, a koje nam prijete i ovaj put – upozorava se u pismu.

Ukazuju da bi svi politički sistemi trebalo da u obzir uzmu političke zahtjeve svih naroda i budu izraz opšteg konsenzusa u podijeljenim društvima kao što je BiH.

– Hegemonija, govor mržnje i nasilje ne smiju imati mjesto u dnevnoj politici – poručili su lideri stranaka.

Oni izražavaju uvjerenje da mogu da računaju na saradnju sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice, s ciljem smanjenja tenzija, sprečavanja nasilja, zaštite od neustavnog unitarističkog hegemonizma i militantnog nacionalizma koji uznemirava javnost.

– Taj nacionalizam produbljuje međuetničke podjele i ugrožava stabilnost BiH – zaključuje se u pismu.