HNS: Žele pretvoriti Federaciju BiH u bošnjačku državicu

4
Foto: hnsbih.ba

Hrvatski narodni sabor osudio je podsticanje na nasilje i prijetnje ratom koje upućuju bošnjačke političke stranke čiji je cilj status kvo i pretvaranje Federacije BiH u bošnjačku državicu.

– Oštro osuđujemo najave nasilja, podsticanje sukoba i prijetnje ratom u BiH koje upućuju bošnjačke političke stranke, njima bliske organizacije i aktivisti, a sve s ciljem očuvanja statusa kvo koji bi omogućio nastavak političkog nasilja nad Hrvatima kao konstitutivnog naroda na sljedećim izborima i time urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – saopšteno je iz HNS-a.

U saopštenju je navedeno da je potpuno neprihvatljivo da neodgovorne političke opcije i pojedinci zazivaju sukobe u BiH kojoj je kao nikada potreban mir i stabilnost, te napredak prema evroatlantskim integracijama.

– Oštro osuđujemo sistemsko podizanje međunacionalnih tenzija – istakao je HNS.

Iz HNS-a su podsjetili na nedavne napade na Hrvate, njihovu imovinu i simbole kod Tešnja, Vareša i drugim mjestima u srednjoj BiH i pozvali političke zvaničnike i medije na odgovornost i osuđivanje takvih napada.

– Javna haranga koja ima jasne obrise orkestriranog propagandanog djelovanja ima samo jedan cilj, očuvati mogućnost da se nastavi s projektom realizacije pretvaranja FBiH u bošnjačku državicu. Pri tome se pritiscima pokušava obeshrabriti međunarodnu administraciju angažovanu u BiH u namjeri da stabilizuju odnose i spriječe eskalaciju – istakli su iz HNS-a.

U HNS-u očekuju da sva rješenja budu pravedna, u skladu sa duhom i slovom Dejtona i Ustavom definisanom ulogom konstitutivnih naroda i svih ostalih, koji moraju moći birati legitimne političke predstavnike na svim nivoima i imati ulogu u raspodjeli vlasti.