Hrvatski ministar pozvao na izmjene Izbornog zakona BiH

7
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman pozvao je na izmjene Izbornog zakona BiH kojima bi se spriječilo nametanje predstavnika Hrvatima u BiH.

On zahtijeva i garantovanje prava manjinama, a što bi, kako je rekao, vodilo ka stabilnosti BiH i njenom približavanju EU.

– Promjena Izbornog zakona trebalo bi da bude sastavni dio i bitan korak na putu zemlje ka političkoj stabilnosti. Nijedan politički ili drugi cilj ne može opravdati praksu koja se pojavila izbornim inženjeringom i koja je namjerno dopustila uklanjanje legitimne političke zastupljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH i drugim relevantnim političkim institucijama – rekao je Grlić Radman u Neumu.

On je dodao da bi izmjene Izbornog zakona trebalo da se dogode najkasnije u sljedećih šest mjeseci, kako bi se na sljedećim izborima onemogućilo nametanje političkih predstavnika Hrvatima kao što je to slučaj sa sadašnjim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem za kojega hrvatske stranke iz BiH tvrde da je dominantno izabran glasovima bošnjačkih birača.

– Uspješan završetak ovog procesa omogućiće BiH da prevlada svoje funkcionalne izazove i iskoristi svoj reformski potencijal na evropskom putu – dodao je hrvatski šef diplomatije.

Po njemu, izmjenama Izbornog zakona trebalo bi da se ukloni i diskriminacija prema manjinama.