I SDS predložio zakon o Ustavnom sudu BiH, SNSD najavio podršku u dogovoru sa partnerima

4
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i o prestanku važenja mandata stranih sudija prioritetno je pitanje za SNSD od kojeg, kažu, nikada neće odustati.

Istovremeno, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH SDS-ov Želimir Nešković uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o Ustavnom sudu u kojem bi sjedilo devet sudija, državljana BiH, bez stranih sudija.

Da je imovina Republike Srpske njena zjenica i da je treba čuvati od stranih sudija i Kristijana Šmita, godinama upozorava predsjednik Republike Milorad Dodik. Zbog toga je pozivao na jedinstvo.

Iako je bilo razmimoilaženja, danas je SDS-ov delegat u Domu naroda u hitnu proceduru uputio Prijedlog zakona.

Njime je predviđeno da Narodna skupština Republike Srpske bira troje, a Predstavnički dom federalnog parlamenta šestoro sudija.

S tim da iz jednog konstitutivnog naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

– Način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH predviđen je tako da se odluke donose većinom glasova svih sudija. U njemu se učestvuje najmanje jednim glasom jednog sudije iz jednog od konstitutivnih naroda u BiH i iz jednog entiteta – rekao je Nešković.

Zakon je ušao u proceduru i trenutno se analizira, potvrdio je predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić.

– Na tako složenim zakonima, kao što je zakon o Ustavnom sudu, moramo da nastupimo zajedno, ali takvo njihovo lice bih volio da vidim i u Narodnoj skupštini Srpske, kada se radi o izazovima koji žele da rješava SNSD sa svojim partnerima. Mi ćemo podržati proceduru, ali moramo raditi i sa ostalim partnerima – Bošnjacima i Hrvatima kako bi taj zakon bio pozitivno ocijenjen i u konačnici usvojen. Na tome dugo insistira SNSD i na ovaj način šaljemo poruku da se razlikujemo od politike SDS-a – poručio je Špirić.

Bez obzira na galamu koja dolazi i od opozicije i od partnera iz FBiH, činjenica je da SNSD ne odustaje od stavova da je najprioritetnije pitanje donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o prestanku mandata stranih sudija, poruka je zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Staše Košarca.

– Bez ikakvih kompleksa, bez ikakvih strahova, bez ikakvih kalkulantskih stavova svaki put na sastanku sa partnerima na zajedničkom nivou je apostrofirano pitanje donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o prestanku mandata stranih sudija. Svaki put – naglasio je Košarac.

Odbacujući navode predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića koji tvrdi suprotno, Košarac ističe i da su na Savjetu ministara jasno predstavljeni zakon o Ustavnom sudu i zakon o prestanku važenja manadata stranih sudija.

– Vrlo jasno smo naglasili da su to stavovi koji dolaze iz Republike Srpske, da imamo spremna rješenja i da očekujemo da radna grupa za pravosuđe koju je formirao Savjet ministara paralelno sa ostalim zakonima iz domena pravosuđa ova pitanja tretira, jer mi od tih pitanja nećemo odustati – rekao je Košarac.

Da će se na ovome raditi kaže i ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza.

– Budući da je jedan od prioriteta i provođenje odluka Ustavnog suda i reforma Ustavnog suda, ali i pitanje vezano za način izbora stranih sudija, tu još uvijek nismo ništa konkretno zaključili. Ja se nadam da ćemo uskoro krenuti s radom i na tom prioritetu – izjavio je Bunoza.

Kako bilo, pitanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija ostaje u vrhu prioriteta za vlast na nivou BiH.

A sasvim sigurno pokazaće ima li jedinstva iz Republike Srpske o važnim nacionalnim pitanjima koje joj je i te kako neophodno, ali koje nažalost nije jednom izostalo.