Ilić: Stanivuković da prestane sa ispadima i izvini se građanima

21
Foto: Mladen Ilić/Twitter

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić smatra skandaloznim susret banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića sa Kristijanom Šmitom, čime se, kaže, ponižavaju i obezvređuju institucije u Srpskoj, te ga poziva da prestane sa takvim ispadima i da se izvini građanima.

Ilić je rekao Srni da zvaničnim prijemom Šmita u Gradsku upravu u svojstvu funkcije za koju se predstavlja da obavlja, gradonačelnik pokušava dati legitimitet čovjeku koji taj legitimitet nije dobio kroz zvanične međunarodne institucije, kako je to definisano Dejtonskim sporazumom.

– Gradonačelnik mora da shvati da izborom na tako važnu funkciju u većini situacija mora da zaboravi političku pripadnost, jer je biran da štiti interese građana i institucija i Banjaluke, ali i Republike Srpske čiji je Banjaluka glavni grad, a ovim potezom se institucije totalno ponižavaju i obezvređuju – naglasio je Ilić.

Ilić je ocijenio građani i institucije Banjaluke i Republike Srpske nisu zaslužili tako neodgovorno ponašanje bilo kojeg pojedinca koji je dobio legitimitet da ih zastupa.

– Nemam problem da gradonačelnik vrši prijeme bilo kojih pojedinaca u svojstvu građana ove ili bilo koje zemlje, ali je skandalozno i neprihvatljivo da vrši prijem onih zvaničnika koji nisu dobili pravni legitimitet onako kako je to propisano međunarodnim ugovorima – istakao je Ilić.

On je pozvao Stanivukovića da prestane sa takvim ispadima, da se izvini građanima Banjaluke i Republike Srpske na ovakvom potezu, da bi svi zajedno nastavili da štite legitimitet i autoritet institucija Srpske jer je samo to garant opstanka na ovim prostorima u ovako teškim i izazovnim vremenima.

– Ako izgubimo autoritet, a sa ovakvim postupcima užurbano idemo ka tome, onda ćemo izgubiti identitet koji smo gradili godinama i vijekovima unazad – zaključio je Ilić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao se danas sa njemačkim diplomatom Kristijanom Šmitom u zgradi Gradske uprave.