Institut provodi sve mjere, preporuke za one koji putuju u Kinu

31
Foto: Darko Stojanović/Pixabay

Doktorka Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekla je za RTRS da Institut provodi sve mjere koje je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija kako bi bili spremni za eventualnu pojavu koronavirusa u Srpskoj.

– Institut za javno zdravstvo, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i međunarodnim organizacijama, prvenstveno SZO, provodi sve mjere koje je SZO preporučila, a kako se situacija mijenja, tako se te mjere adaptiraju. Mi svakodnevno pratimo situaciju – rekla je Aćimovićeva.

Istakla je da je veoma bitna komunikacija sa graničnim službama.

– Bitno je da imamo informaciju o ulasku svih kineskih državljana, da znamo ko ulazi, odakle dolazi, gdje i koliko dugo će boraviti, a po potrebi se rade i epidemiološka istraživanja – pojasnila je Aćimovićeva.

Ona je rekla da je Institut izradio preporuku, koja će od ponedjeljka biti podijeljena na granici i na aerodromima.

– Ljudi koji putuju u Kinu treba da izbjegavaju bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome respiratorih infekcija, provode mjere higijene – peru ruke toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, izbjegavaju kontakt sa živim i mrtvim životinjama, odnosno odlazak na tamošnje pijace: Važno je da izbjegavaju konzumiranje hrane životinjskog porijekla, koja nije termički obrađena i u slučaju pojave bilo kojeg simptoma, kontakjtiraju najbližu zdravstvenu ustanovu – pojasnila je doktorka.

Navela je da je SZO proglasio vanrednu situaciju na globalnom nivou kako bi se oslobodile određene procedure ove organizacije koje će pomoći da se epidemija ne širi ostatkom svijeta.

Istakla je da je bitno da se ne širi panika, jer nisu sve osobe koje dolaze iz Kine zaražene.

Aćimovićeva je naglasila da je Kina odmah dobro odreagovala, provodeći mjere koje SZO nije čak ni tražila od nje.