Iran ispalio 300 projektila na Izrael

11
Foto: REUTERS

Iran je lansirao nešto više od 300 dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Izrael navodi da je 99 odsto projektila presretnuto i da je pričinjena minimalna šteta. Iran je proglasio kraj operacije, a Izrael poručuje da nije još sve završeno. Veliki broj zemalja osudilo je napad Irana, dok su SAD, Kanada i Njemačka izrazile solidarnost sa Izraelom. Kina i Rusija izražavaju zabrinutost i, kao ostatak međunarodne zajednice pozivaju na smirivanje tenzija. Za poslije podne zakazana je sjednica Savjeta bezbjednosti UN, a ratni kabinet u Jerusalimu razmotriće eventualni odgovor.

IDF potvrdio napad na Hezbolahovu lokaciju za proizvodnju oružja

IDF je potvrdio da je izvršio vazdušni napad u oblasti Nabi Čit, u blizini Baalbeka na sjeveroistoku Libana.

Udar je bio usmjeren na „značajnu lokaciju za proizvodnju oružja“ koja pripada Hezbolahu, tvrdi izraelska vojska.

IDF saopštava da je napad bio odgovor na oko 40 raketa koje je Hezbolah ispalio na sever Izraela protekle noći.

Iran pozvao izaslanike Velike Britanije, Francuske i Njemačke zbog neodgovornih stavova

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke da dovedu u pitanje ono što je nazvalo njihovim „neodgovornim stavom“ u vezi sa udarima Teherana na Izrael, navodi Rojters pozivajući se na izvještaj iranske agencije.

Nekoliko zemalja, među kojima i Velika Britanija i Francuska, pomogle su Izraelu da se presretne baraž bespilotnih letjelica koje je ispalio Iran.

(Reuters)

Rusija poziva sve strane da pokažu uzdržanost

Rusija poziva sve strane da pokažu uzdržanost nakon što je Iran izveo raketni i napad dronovima na Izrael.

– Računamo na to da će regionalne države rešiti postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima – navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva izražava „ekstremnu zabrinutost zbog najnovije opasne eskalacije u regionu“.

U njemu se navodi da je više puta upozoravano da bi „nedostatak rješavanja brojnih kriza na Bliskom istoku, prvenstveno u zoni palestinsko-izraelskog sukoba doveo do rasta nestabilnosti“.

(Times of Israel)

Britanski „tajfuni“ nadlijetali Irak i Siriju

Britanski borbeni avioni su učestvovali u obaranju dronova, koje je Iran ispalio u pravcu Izraela.

U saopštenju britanskog ministarstva odbrane stoji da će Britanska kraljevska avijacija „odbiti svaki napad iz vazduha u radijusu operacija“, koje se vode protiv Islamske države pod zvaničnim nazivom Šejder (Bacač senke).

U tom tekstu se ne precizira da li su britanski avioni uspešno oborili ijedan iranski dron.

Britansko ministarstvo odbrane jedino precizira da su „tajfuni“, koji su stacionirani u Akrotiriju na Kipru, nadlijetali Irak i Siriju.

IDF negira da je stanovnicima Gaze dozvoljen povratak na sjever

Izraelske odbrambene snage demantuju izveštaje da je stanovnicima Gaze dozvoljen povratak u sjeverni dio Pojasa.

– Povodom izvještaja da snage IDF-a dozvoljavaju povratak stanovnika na sjever Pojasa Gaze, naglašavamo da su to lažni izvještaji – navodi se u saopštenju vojske.

IDF neće dozvoliti povratak stanovnika ni preko ose Salah al-Din, ni preko ose Rašida (uz obalu). Sjeverni dio pojasa Gaze je i dalje zona borbenih dejstava i u nju se civili neće moći vratiti, navodi vojska.

(Times of Israel)

Izraelski i američki avioni oborili desetine iranskih dronova nad Sirijom

Većinu iranskih dronova koji su letjeli iznad vazdušnog prostora Sirije tokom napada Teherana oborili su izraelski i američki avioni prije nego što su stigli do ciljeva u Izraelu, tvrde dva zapadna obavještajna izvora.

Oni su vazdušna presretanja oborila desetine raketa i dronova koje je ispalio Iran, a koje su letjele iznad južne Sirije u provinciji Dera, sirijskih Golanskih visoravni i nekoliko lokacija u istočnoj Siriji duž granice sa Irakom.

Hamas: Napad Irana na Izrael njegovo prirodno pravo i zaslužen odgovor

Hamas je saopštio da je iranski napad na Izrael bio „prirodno pravo i zaslužen odgovor“ na bombardovanje konzulata u Damasku.

– Mi iz Hamasa vidimo operaciju koju je sprovela Islamska republika Iran kao prirodno pravo i zaslužen odgovor na zločin ciljanja iranskog konzulata u Damasku i ubistvo nekoliko vođa Revolucionarne garde – piše u saopštenju Hamasa.

(Reuters)

Jordan: Presretali smo projektile kako bi osigurali bezbjednost svojih građana

Jordan je presreo neke leteće objekte koji su ušli u njegov vazdušni prostor tokom noći, kako bi osigurao bezbjednost svojih građana, navodi se u saopštenju jordanske vlade.

Jordan, koji se nalazi između Irana i Izraela, pripremio je protivvazdušnu odbranu da presretne sve bespilotne letjelice ili projektile koji su nađu u njegovom vazdušnom prostoru.

(Reuters)

Iran upozorio SAD i Izrael na jače napade u slučaju odgovora na noćašnji udar

Iranske vlasti uputile su poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američka baza naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćne vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je iranska državna televizija.

Iran je upozorio i Izrael da će biti izložen većem napadu ako bude uzvratio za noćni napad.

– Ako Izrael uzvrati Iranu, naš odgovor će biti mnogo snažniji od sinoćnjih vazdušnih udara – izjavio je načelnik generalštaba iranske vojske general-major Mohamed Bageri.

Ponovio je da je Teheran upozorio Vašington da će svaka podrška izraelskoj odmazdi rezultirati napadima na američku bazu.

(Times of Israel)

Oglasile se sirene na sjeveru Izraela

U izraelskim naseljima blizu sjeverne granice oglasile su se sirene za vazdušnu uzbunu.

Sirene se često oglašavaju u blizini sjeverne granice, upozoravajući na dolazeću raketnu paljbu najčešće sa položaja Hezbolaha u Libanu.

(Times od israel)

Predsjednik Izraela zahvalio vojsci i saveznicima

Predsjednik Izraela Isak Hercog izražava zahvalnost vojsci i izraelskim saveznicima poslije noćašnjeg napada Irana koji je skoro u potpunosti odbijen.

– Blagosloveni moje sestre i braća, narod Izraela, za njihovu izuzetnu otpornost. Zajedno će snage dobra pobijediti sile zla – napisao je Hercog na mreži Iks.

Hagari: I Francuska pomagala Izraelu

Francuska je bila među zemljama uključenim u odbranu od iranskog napada na Izrael, potvrdila je izraelska vojska.

– Francuska ima veoma dobru tehnologiju, avione, radare – i znam da su dali svoj doprinos u patroliranju vazdušnog prostora – rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari, dodajući da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran.

(Reuters)

Ursula fon der Lajen osudila je iranski napad na Izrael

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael.

Fon der Lajen je na mreži „Iks“ pozvao zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

– Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade – poručila je Fon der Lajen.

Ona je navela da „sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije“ i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.

I Jordan otvorio vazdušni prostor

Jordan je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor nakon što ga je zatvorio kasno sinoć nakon što je Iran lansirao bespilotne letjelice i rakete na Izrael, saopštila je jordanska državna televizija pozivajući se na jordanske vazduhoplovne vlasti.

(Reuters)

Kina zabrinuta zbog eskalacije između Irana i Izraela

Peking izražava „duboku zabrinutost“ zbog iranskog raketnog napada na Izrael, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

– Kina izražava duboku zabrinutost zbog trenutne eskalacije i poziva relevantne strane da pokažu smirenost i uzdržanost kako bi spriječile dalju eskalaciju – rekao je neimenovani portparol.

Kina je pozvala međunarodnu zajednicu, posebno zemlje sa uticajem, da odigraju konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost regiona, rekao je portparol kineskog ministarstva.

(Reuters)

IDF: Presretnuto 99 odsto iranskih projektila

Portparol IDF-a Daniel Hagari saopštio je da je 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela protivvazdušna odbrana.

– Iranska pretnja naišla je na vazdušnu i tehnološku superiornost IDF, u kombinaciji sa jakom koalicijom sa saveznicima presreli smo ogromnu većinu projektila – kaže Hagari.

On je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor. Sve su oborene izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika.

Lansirano je još 30 krstarećih projektila, a nijedna nije ušla u vazdušni prostor Izraela, rekao je Hagari, od čega je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo.

Hagari kaže da je Iran ispalio 120 balističkih projektila na Izrael. Mnogi od njih su oboreni od strane sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa „Strijela“, iako su neke od projektila uspjele da zaobiđu odbranu Izraela, pogodivši vazdušnu bazu Nevatim u južnom Izraelu.

Hagari, međutim, tvrdi da je pričinjena samo manja šteta na infrastrukturi u Nevatimu, i da vazdušna baza radi kao i obično.

Izrael otvorio vazdušni prostor

Poslije sedam sati, Izrael je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor, saopštila je uprava aerodroma nakon noćašnjeg napada Irana.

Navodi se da će to uticati na red letenja iz Tel Aviva i da bi putnici trebalo da provjere vrijeme letova.

(Reuters)

Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

U procjeni situacije jutros nije doneta nikakva odluka o izraelskom odgovoru na iranski napad, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

O potencijalnom odgovoru razgovaraće se na sjednici ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 časova.

(Times of Israel)

Iranska misija u UN o napadu: Što se nas tiče, ovo je gotovo

Iranska misija pri UN objavila je na svom nalogu na mreži „Iks“ da smatra da je vojna akcija Iranskih oružanih snaga protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

– Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sljedeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći – navedeno je u saopštenju Iranske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Dodaje se da je riječ o konfliktu između Irana i, kako je navedeno, „odmetničkog režima u Izraelu“ i poručuje da „SAD moraju da ostanu po strani“.

– Kao odgovorna članica UN, Islamska Republika Iran je posvećena ciljevima i principima sadržanim u Povelji UN-a i međunarodnom pravu, i ponavlja svoj doslijedan stav da ne teži eskalaciji ili sukobu u regionu – navodi se u pismu upućenom Generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

Mosad: Hamas odbio ponudu Izraela

Hamas je odbio ponudu Izraela koju je izneo prošle nedelje u Kairu, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera i obaveštajne agencije Mosad.

– Odbijanje predloga tri posrednika koji je uključivao znatno veći prostor za fleksibilnost na izraelskoj strani, dokazuje da lider Hamasa Jahja Sinvar nije zainteresovan za humanitarni dogovor i za povratak taoci i nastavlja da koristi tenzije sa Iranom u pokušaju da postigne opštu eskalaciju u regionu. Izrael će nastaviti da radi na postizanju svojih ciljeva, i preokrenuti svaki kamen kako bi vratio 133 taoca iz Gaze što je prije moguće – navodi se u saopštenju.

(Times of Israel)

Netanjahu: Presreli smo, blokirali, pobijedićemo

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavio je kratku poruku na mreži „Iks“.

– Presreli smo. Blokirali smo. Zajedno ćemo pobijediti – piše u poruci Netanjahua koja je ujedno i njegov prvi javni komentar od napada Irana.

Galant: IDF impresivno zaustavio napad, kampanja još uvijek nije završena

Nakon procene situacije sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, ministar odbrane Joav Galant kaže da je Izrael uspio da zaustavi glavni iranski napad.

Istovremeno, upozorava da kampanja još uvek nije završena.

– Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i da se pripremimo za svaki scenario – poručio je izraelski ministar odbrane.

Izrael je izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a IDF je na impresivan način zaustavio napad, rekao je Galant, i pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima.

(Times of Israel)

Izraelski zvaničnik: Iran nije uspio, sada je njihov red da ne spavaju

Visoki izraelski zvaničnik poručuje da je „iranski napad bio strateški neuspjeh“.

– Sada neka se spreme da ne spavaju mirno – poručio je neimenovani zvaničnik.

(Channel 12)

Si-En-En: SAD neće podržati izraelski kontranapad

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da SAD neće pomoći bilo kakvom izraelskom protivnapadu na Iran, prenose američki mediji, pozivajući se na visoke zvaničnike američke administracije.

Si-En-En navodi da je poruka proslijeđena tokom telefonskog razgovora između Bajdena i Netanjahua.

Aksios prenosi da je Bajden rekao Netanjahuu da će se SAD suprotstaviti svakom izraelskom kontranapadu na Iran i da neće u tome učestvovati.

(CNN, Axios)

Izraelci mogu na posao, škole ostaju zatvorene

U Izraelu će se danas normalno raditi, dok škole ostaju zatvorene uoči raspusta povodom Pashe.

Okupljanja u većini zemlje biće ograničena na do 1.000 ljudi na otvorenom.

Pravila, koja ostaju na snazi do ponedjeljka u 23 časa propisuju i da su u regionu Gaze i oblastima duž granice sa Libanom okupljanja ograničena na 300 ljudi u zatvorenom, odnosno 100 i 30 za okupljanja na otvorenom. Rad u tim oblastima je takođe ograničen na mjesta koja imaju pristup skloništima.

(Times of Israel)

Iran ispalio preko 300 projektila

Iran je lansirao oko 185 bespilotnih letjelica, 110 raketa zemlja-zemlja i 36 krstarećih raketa na Izrael, izjavila su dva izraelska zvaničnika za Njujork tajms.

Iako je većina lansirana iz Irana, neki su takođe došli iz Iraka i Jemena, navode izraelski zvaničnici.

(New York Times)

Bajden: Napad bez presedana, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da su SAD pomogle Izraelu da ukloni skoro sve bespilotne letjelice i rakete ispaljene u „napadu bez presedana“ na Izrael, koristeći odbranu i avione prebačene u region tokom prošle nedjelje.

– Izrael je pokazao izuzetan kapacitet da se odbrani i porazi čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno da ugroze bezbjednost Izraela – navodi se u saopštenju Bajdenove kancelarije poslije razgovor sa premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Bajden je rekao da će on i drugi zapadni lideri „koordinirati ujedinjeni diplomatski odgovor“ na iranski napad, ukazujući da vojni odgovor trenutno nije na stolu.

U saopštenju se navodi da je napad na Izrael bio samo na vojne objekte.

(Reuters)

Njujork tajms: Odgovor Izraela biće koordinisan sa saveznicima

Izrael će koordinirati svoj odgovor sa saveznicima, piše Njujork tajms, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Komentar dolazi nakon što izveštaji ukazuju na zabrinutost SAD da bi Izrael mogao da uzvrati Iranu na brzoplet način i bez konsultacija sa njim.

(New York Times)

SAD sumnjaju da će odgovor Izraela biti strateški

Američki predsjednik Džo Bajden zabrinut je da izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušava da uvuče SAD u veći sukob, navodi En-Bi-Si Njuz, pozivajući se na troje ljudi upoznatih sa njegovim mišljenjem.

Visoki američki zvaničnici takođe su zabrinuti da bi Izrael mogao da deluje brzopleto poslije iranskog napada bez obzira na posljedice, navodi se u izvještaju.

Pozivajući se na višeg zvaničnika administracije i visokog zvaničnika odbrane, izveštaji kažu da zabrinutost Bijele kuće potiče od načina na koji je Izrael vodio svoj rat u Gazi i napada na iranskog generala Mohameda Rezu Zahedija u Damasku.

Istovremeno, SAD ne vjeruju da Izrael traži potpuni rat sa Iranom, ali ne mogu biti sigurni, navode izvori na koje se poziva En-Bi-Si Njuz.

(NBC News)

Iranci slave napad na Izrael, redovi za benzin

Iranci su masovno izašli na ulice da proslave napad na Izrael, dok drugi čekaju u dugim redovima za benzin zbog neizvjesnosti od onoga što može da uslijedi.

„Smrt Izraelu!“ i „Smrt Americi!“ skandiraju okupljeni na Trgu Palestine u Teheranu, nakon što su se okupili ubrzo nakon što je Revolucionarna garda objavila početak operacije „Pošteno obećanje“.

Mural sa natpisom „sledeći šamar je žešći“ otkriven je na trgu gdje je danima visio ogroman transparent koji na hebrejskom poziva Izraelce da se „sklone“.

Demonstranti mašu iranskim i palestinskim zastavama pored transparenta sa natpisom „Božja pobjeda je blizu“.

Velika broj ljudi okupio se i ispred britanske ambasade.

U Teheranu su se tokom noći formirale i kolone automobila ispred pumpi, jer je veliki broj ljudi zabrinut od mogućeg odgovora Izraela.

Ograničena šteta poslije napada Irana

Šteta koju je izazvao iranski napad na Izrael relativno je ograničena, s obzirom na intenzitet bombardovanja, rekla su Njujork tajmsu dva američka zvaničnika.

Iran ne želi eskalaciju sukoba

Iran ne želi eskalaciju sukoba u regionu, navodi se u pismu koje je iranski ambasador pri UN, Amir Sajed Iravadi uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i malteškoj ambasadorki Vanesi Frejžer.

Iravadi je naveo i da je Teheran razočaran zbog činjenice što Savjet bezbjednosti nije adekvatno reagovao na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila i ostao nem na kršenje međunarodnog prava.

– Islamska Republika Iran je izvela seriju napada na izraelske vojne ciljeve… Ne želimo eskalaciju sukoba – navodi se u pismu.

Bijela kući traži uzdržanost od Netanjahua

Sjedinjene Američke Države zatražile su od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pokaže uzdržanost poslije serije iranskih udara na Izrael, navode izraelski i američki mediji.

Takvu poruku, navodno, Netanjahu je dobio direktno od predsjednika SAD, Džozefa Bajdena.

Izrael: Čini se da je napad gotov, stanovnici ne moraju u skloništa

Izraelska vojska spustila je nivo uzbune za stanovništvo, navodeći da više nema potrebe da se nalaze blizu ili u skloništima.

Izraelski izvori, takođe, navode da avijacija i dalje presreće iranske dronove van teritorije Izraela, ali da je direktna opasnost po stanovništvo prošla.

Savjet bezbjednosti poslije podne o iranskom napadu

Izrael je zatražio hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti zbog iranskog napada, navodeći da se akcija Teherana kosi sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

U zahtevu upućenom ambasadi Malte, koja predsjedava Savjetom bezbjednosti, navodi se i da Iran predstavlja dramatičnu prijetnju po svjetski mir i bezbjednost.

Odmah zatim, Malta je potvrdila de će se ambasadori najmoćnijeg tijela svjetske organizacije sastati u nedjelju poslije podne.

Gutereš: Svijet ne može da podnese još jedan rat

Generalni sekretar UN, Antonio Guteres oštro je osudio eskalaciju sukoba koju je izazvalo snažan napad Irana na Izrael, navodeći da „region i svijet ne mogu podneti još jedan rat“.

Za sada, međutim, nema naznaka kada bi se Savjet bezbjednosti mogao sastati povodom dramatične eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Izraelska vojska: Izvjestan broj projektila pao na teritoriju Izraela

Portparol izraelske vojske, Danijel Hagari rekao je da je izvjestan broj iranskih projektila uspio da prodre kroz odbranu, kao i da je pogođena jedna vojna baza.

U iranskim napadima ranjena je jedna osoba, rekao je portparol izraelske vojske, navodeći da je protivvazdušna odbrana oborila najveći dio od više od 200 iranskih projektila.

Bajden: Podrška Izraelu je čelična

Američki predsjednik Džozef Bajden još jednom je podržao Izrael, navodeći da je odlučnost SAD da zaštiti bezbjednost Izraela „čelična“.

Prvi čovjek Bijele kuće je to objavio na mreži Iks, odmah poslije sastanka sa članovima svog tima za nacionalnu bezbjednost, uključujući državnog sekretera Entonija Blinkena i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivena.

Vazduhoplovna baza Negev glavna meta Irana

Iranska Revolucionarna garda tvrdi da je nekoliko projektila pogodilo izraelsku vazduhoplovnu bazu Negev, koja je i prije početka napada slovila kao jedna od glavnih meta akcije Irana.

Informaciju je, pozivajući se na neimenovane izvore u Revolucionarnog gardi, objavila agencija Tasnim.

Za sada, nema potvrde iz Izraela da je neki od projektila probio odbranu i pogodio ovu bazu.

Izrael sprema odgovor

Izraelske vlasti spremaju odgovor na iranski raketni napad, javlja izraelski dnevnik Harec, bez dodatnih detalja o tome kako će izgledati reakcija Jerusalima.

Revolucionarna garda: Pogodili smo desetine ciljeva

Desetine projektila pogodile su ciljeve na okupiranim palestinskim teritorijama, saopštila je iranska revolucionarna garda.

Elitne jedinice iranske vojske objavile su da će dodatni detalji operacije nazvane „Istinsko obećanje“ biti saopšteni uskoro.

Za sada, nema potvrde da su iranski projektili pogodili neke mete na izraelskoj teritoriji.

Jurnjava za dronovima iznad Libana i Sirije

Borbeni avioni Izraela, SAD i Velike Britanije oborili su oko stotinu iranskih bespilotnih letjelica prije nego što su uletjele u izraelski vazdušni prostor, javlja izraelski vojni radio.

Sirene u Jerusalimu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu, svega nekoliko trenutaka pošto je izraelska protivvazdušna odbrana počela da obara prvu salvu projektila iznad grada.

Nad gradom odjekuju brojne eksplozije, ali za sada nijedan od projektila nije pogodio ciljeve u ovom gradu.

Iran: Što se nas tiče ovo je gotovo

Iranska misija pri UN objavila je da akciju svojih snaga smatra legitimnom akcijom pokrenutom u skladu sa Članom 51 Povelje UN kao odgovor na izraelski napad na konzulat u Damasku.

– Ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sljedeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći – navela je iranska misija pri UN.

– Ovo je konflikt između Irana i odmetničkog režima u Izraelu u kojem SAD mora ostati po strani – navele su iranske diplomate.