Iran lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu

8
Foto: Iranska vojska (arhiva)

Sukob Izraela i Hamasa – 190. dan. Situacija na Bliskom istoku eskalira. Iran je lansirao više stotina dronova i desetine krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da svako ko napadne Izrael može da očekuje kontranapad Tel Aviva. Komandant Američke centralne komande (CENTCOM), general Majkl Kurilja, hitno je napustio Izrael, javio je Foks njuz.

Njujork tajms: Dronovi lansirani iz Iraka, mete Golanska visoravan i vojna baza

Izraelski izvori rekli su za Njujork tajms da su dronovi lansirani i sa teritorije Iraka u pravcu Izraela.

Dodali su da su očekivane mete Golanska visoravan i vojna baza u Negevu.

(The New York Times)

Jordan proglasio vanredno stanje zbog iranskog napada na Izrael

Jordan je proglasio vanredno stanje nakon što je Iran večeras ispalio stotine dronova i desetine raketa na Izrael.

Takođe je zatvorio svoj vazdušni prostor za sve letjelice, navodeći da se bezbjednosna situacija konstantno procijenjuje, prenijela je državna agencija Al Mamlaka.

Zvanični Aman je saopštio i da je jordanska protivvazdušna odbrane spremna da presretne i obori svaki iranski dron ili letjelicu koja naruši vazdušni prostor Jordana.

Jordanska vojska takođe je u povišenoj pripravnosti i radarski sistemi prate sve dronove koji eventualno budu stigli iz pravca Iraka ili Sirije, prenosi Rojters.

(Reuters)

Upozorenje Irana: Odgovorićemo svakome ko otvori prostor za napad Izraela

Teheran će odlučno odgovoriti svakoj zemlji koja otvori svoj vazdušni prostor ili teritoriju za napade Izraela na Iran, upozorio je večeras iranski ministar odbrane Mmohamad Reza Aštijani.

Upozorenje je objavila iranska poluzvanična agencija Mehr, a prenio Rojters.

(Reuters)

Egipat formirao kriznu grupu za praćenje situacije

Egipat je formirao kriznu grupu, koja pomno prati razvoj situacije u regionu, nakon iranskog napada na Izrael, prenosi Al Kahera pozivajući se na visoko rangirani egipatski izvor.

  Egipatski mediji javljaju da je međuvremenu ta zemlja zatvorila i svoj vazdušni prostor nakon iranskog napada.

  Kako navodi neimenovani izvor egipatske televizije, Egipat nastavlja kontakte sa svim stranama kako bi se zaustavila eskalacija u regionu.

  On je rekao da je formirana krizna grupa svih relevatnih agencija i institucija koja pomno prati razvoj situacije i podnosi izvještaje egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu El Sisiju.

  Iran je večeras lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

  Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javio je Rojters pozivajući se na iranske državne medije.

  (Reuters)

  U Izraelu zatvorene škole i univerziteti

  U Izraelu su večeras zatvorene škole i univerziteti, a prethodno je uvedeno ograničenje javnih okupljanja na 1.000 ljudi zbog napada Irana.

   Izraelski zvaničnici poručili su lokalnom stanovništvu da ne paniči, ali da budu u pripravnosti, prenosi američka televizija.

   (CNN)

   Hezbolah lansirao rakete u pravcu Izraela

   Sa teritorije južnog Libana militantna grupa Hezbolah lansirala je rakete u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u sjevernom mjestu Snir.

    Trenutno nema informacija o šteti ili povrijeđenima u ovom raketnom napadu.

    Liban je najavio privremeno zatvaranje svog vazdušnog prostora usled napada Irana na Izrael.

    (The Times of Israel)

    IRNA: Iran ispalio prvu seriju balističkih raketa na Izrael

    Vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile su prvu seriju balističkih raketa na Izrael, javljaju iranski mediji.

     Balističke rakete ispaljene su na ciljeve „duboko na okupiranim teritorijama“, javlja agencija IRNA.

     Takvim raketama potrebno je desetak minuta da stignu do teritorije Izraela, za razliku od prethodno ispaljenih dronova kojima je potrebno i po nekoliko sati.

     Iranske vlasti ranije su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

     Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

     (Reuters, CNN)

     Njujork tajms: Izrael evakuisao određene vojne baze

     Izraelska vojska evakuisala je večeras određene vojne baze i priprema se za presretanje dronova i krstarećih raketa koje je Iran ranije ispalio na teritoriju Izraela, javlja Njujork tajms, pozivajući se na izraelske izvore.

      Iranske vlasti prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

      Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

      (The New York Times)

      Sirija stavila u stanje pripravnosti odbrambene sisteme oko Damaska i vojnih baza

      Sirija je stavila u stanje povišene pripravnosti svoje odbrambene sisteme zemlja-vazduh tipa „pancir“ oko glavnog grada Damaska i glavnih vojnih baza za slučaj eventualnog izraelskog napada, kažu vojni izvori.

      Kako navode, očekuje se da će Izrael izvesti udare na baze i strukture gdje je stacionirana proiranska milicija.

      Iran je prethodno lansirao više stotina dronova i desetine krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

      (Reuters)

      IDF: Iran lansirao više od 100 dronova ka Izraelu

      Više od 100 dronova lansirano je u tri talasa iz Irana ka Izraelu, procenile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

      Očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije, a Iran je lansirao i desetine krstarećih raketa.

      Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog očekivanog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

      (The Times of Israel)

      Izrael presreće iranske dronove iznad Jordana i Sirije

      Izrael je navodno počeo da presreće iranske bespilotne letjelice iznad Jordana i Sirije, prenio je izraelski Kanal 12.

      Ovo presretanje omogućeno je zahvaljujući „vazdušnom kišobranu“ koji su postavile SAD u saradnji sa regionalnim saveznicima, javlja Tajms ov Izrael.

      Iranski ministar odbrane izdao je saopštenje u kojem upozorava susjedne zemlje da će svaka od njih koja otvori svoj vazdušni prostor Izraelu da presreće dronove biti gađana.

      (The Times of Israel, Reuters)

      Mediji: Lansiran treći talas dronova iz Irana ka Izraelu

      Teheran je lansirao treći talas dronova prema izraelskoj teritoriji, izvjestili su lokalni mediji, prenosi Tajms ov Izrael.

      Očekuje se da će prvi iranski dronovi doći do Izraela za nešto više od dva sata.

      Drugi talas „šahed“ dronova trenutno se nalazi iznad iračkog vazdušnog prostora.

      Više dronova je viđeno kako lete iz pravca Irana iznad iračke provincije Sulejmanija, rekla su za Rojters tri bezbjednosna izvora.

      (The Times of Israel, Reuters)

      Jordan spreman da presretne iranske dronove u svom vazušnom prostoru

      Jordanska protivvazdušna odbrana spremna je da presretne sve iranske bespilotne letjelice ili avione koji naruše njen vazdušni prostor, rekla su Rojtersu dva regionalna bezbjednosna izvora.

      Očekuje se da će prvi talas iranskih dronova doći do Izraela za nešto više od dva sata, dok se preostali „šahed“ dronovi trenutno nalaze iznad iračkog vazdušnog prostora.

      (Reuters)

      Mediji: Počeo sastanak izraelskog ratnog kabineta

      Izraelski ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu, javlja Nešnal indipendent.

      – Počeo je sastanak izraelskog ratnog kabineta na kojem se raspravlja o iranskom napadu – naveo je ovaj mediji na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

      U međuvremenu, kako prenosi Si-En-En, u gradu Haifi na severu Izraela otvorena su javna skloništa.

      Opštinska uprava Haife napravila je specijalnu procenu situacije na osnovu bezbjednosne situacije. Kako se dodaje u poruci vlasti Haife, upućenoj građanima, u slučaju uzbune, biće otvorene željezničke stanice, koje su odobrene za korišćenje kao skloništa.

      (The National Independent, CNN)

      Zatvoren izraelski vazdušni prostor zbog napada Irana

      Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog očekivanog napada Irana, prenose mediji.

      Izraelska Uprava aerodroma saopštila je da će izraelski vazdušni prostor biti zatvoren počevši od 00.30 časova po lokalnom, odnosno 23.30 časova po centralnoevropskom vremenu, objavio je Džerusalim post na društvenoj mreži Iks.

      Izraelski zvaničnici: Prvi iranski dronovi stići će do Izraela za dva sata

      Prvi talas iranskih dronova stići će do izraelskog vazdušnog prostora za malo više od dva sata, između 01.40 i 2 časa poslije ponoći, procijenili su izraelski zvaničnici, prenosi Harec.

      Nije poznato kada će drugi talas dronova, koji se trenutno nalazi iznad iračkog vazdušnog prostora, doći do Izraela. Izrael je takođe najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora.

      (Haaretz)

      Bivši šef obavještajne službe IDF: Vjerujem da javnost može mirno da spava večeras

      Bivši šef vojne obavještajne službe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Amos Jadlin izjavio je danas da je svrsishodno da se Izrael pripremi onako kako bude potrebno, ali da vjeruje da „javnost može mirno da spava“ večeras.

      Govoreći na Kanalu 12, u trenutku kada je Izrael potvrdio da je Iran lansirao desetine bespilotnih letjelica na Izrael, Jadlin je istakao niz izraelskih odbrambenih raketnih sistema i drugih sposobnosti.

      On je rekao da iranske bespilotne letjelice, koje su udaljene nekoliko sati od Izraela, nose bojevu glavu od 20 kilograma, od koje „najjednostavnije sklonište“ može da zaštiti i da procijenjuje da su dronovi vjerovatno usmjereni samo na vojne ciljeve.

      Jadlin je naglasio da je lansiranje dronova pobjeda za vođu Hamasa u Gazi Jahju Sinvara, koji je imao za cilj da Hamasov masakr 7. oktobra u Izraelu izazove napade na Izrael na više frontova.

      Iz Irana ka izraelskoj teritoriji lansiran je drugi talas dronova, prenio je Tajms ov Izrael pozivajući se na iranske medije. Više dronova je viđeno kako lete iz pravca Irana iznad iračke provincije Sulejmanija, rekla su za Rojters tri bezbjednosna izvora.

      Irak je ranije danas najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora i obustavljanje vazdušnog saobraćaja, saopštilo je iračko ministarstvo saobraćaja državnoj novinskoj agenciji te zemlje.

      (The Times of Israel, Reuters)

      Američki general CENTCOM-a hitno napustio Izrael

      Komandant Američke centralne komande (CENTCOM), general Majkl Kurilja, hitno je napustio Izrael, javio je Foks njuz.

      Kurilja se prethodno u Izraelu susreo sa premijerom Benjaminom Netanjahuom u vazdušnoj bazi Hadcor.

      Arapski mediji navode da se Kurilja verovatno zaputio ka Jordanu, a na društvenim mrežama je prikazano kako je njegov avion poletio iz Tel Aviva ka Jordanu.

      (Fox News)

      Večeras sastanak ratnog kabineta, Galant procijenjuje bezbjednosnu situaciju

      Izraelski ministar odbrane Joav Galant trenutno sprovodi procjenu operativne situacije sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske, general-majorom Hercijem Halevijem i visokim članovima odbrambenog establišmenta, uoči večerašnjeg sastanka ratnog kabineta.

      Ministar spoljnih poslova Izrael Kac odložio je sutrašnju posjetu Mađarskoj i Austriji zbog bezbjednosne situacije, koja uključuje nekoliko sastanaka sa predsjednikom Mađarske, kancelarkom Austrije i ministrima spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

      Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, a premijer Izraela Benjamina Netanjahu poručio je da je Izrael spreman, prenio je ranije večeras Tajms ov Izrael.

      Procjena je, dodaje izraleski list, da će dronovima biti potrebno nekoliko časova da dolete do Izraela.

      (The Times of Israel)

      Netanjahu: Ko nas napadne neka očekuje naš napad

      Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je večeras Teheran da će se Izrael zaštititi od svake prijetnje, nakon što je iz Irana lansirano više desetina bespilotnih letjelica u pravcu Izraela.

      Poručio je da su odbrambeni sistemi zemlje raspoređeni i da su izraelske oružane snage spremne.

      – Spremni smo za svaki scenario, kako u odbrani, tako i u napadu. Ustanovio sam jasan princip – ko nas napadne neka očekuje naš napad. Zaštitićemo se od svake prijetnje i to ćemo činiti hladnokrvno i odlučno – rekao je Netanjahu i pozvao Izraelce da slušaju direktive Komande unutrašnjeg fronta.

      (The Jerusalem Post)

      Mediji: Lansiran drugi talas dronova iz Irana ka Izraelu

      Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, prenio je Tajms ov Izrael pozivajući se na iranske medije.

      Desetine bespilotnih letjelica lansirano je prethodno u prvom talasu sa iranske teritorije prema Izraelu, prenijeli su izraelski mediji.

      Middle East Eye navodi da će dronovima koji su lansirani u prvom talasu biti potrebni sati da stignu do Izraela i da postoji mogućnost da će ih presresti izraelski vojni avioni, kao i drugi sistemi protivvazdušne odbrane Izraela.

      (The Times of Israel)

      IDF: Pratimo dronove lansirane iz Irana

      Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da prate desetine dronova koji su lansirani iz Irana ka izraelskoj teritoriji.

      – Protivazdušna odbrana je u visokoj pripravnosti, kao i avioni vazduhoplovstva i brodovi mornarice koji su u misiji da zaštite nebo zemlje – navodi se u saopštenju.

      IDF je ponovo pozvao izraelske civile da slušaju instrukcije Komandnog fronta i zvanična saopštenja vojske.

      (The Times of Israel)

      U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

      U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

      Sajber hakerska grupa pod imenom „Sajber osvetnici“ je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim dijelovima „okupiranih teritorija“.

      Grupa je naglasila da je izvela ovaj sajber napad od juga ka sjeveru kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.

      (Al Mayadeen)

      Hagari: Počeo iranski napad na Izrael

      Portparol Izraelskih bezbjednosnih snaga (IDF) Danijel Hagari potvrdio je da je večeras počeo iranski napad na Izrael i da će dronovima biti potrebno nekoliko časova da dolete do izraelskog vazdušnog prostora, dodajući da su GPS servisi nedostupni na više lokacija u zemlji.

      – Iran je nedavno ispalio dronove sa svoje teritorije i teritorije svojih saveznika ka teritoriji države Izrael. Pratimo prijetnju iz vazdušnog prostora. Govorimo o prijetnji, odnosno, o dronovima kojima treba nekoliko časova da dolete do izraelske teritorije – poručio je Hagari, prenose izraelski mediji.

      (The Times of Israel)

      Iran lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu

      Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu, javlja Nešenel independent.

      Novinar američkog portala Aksios Barak Ravid objavio je na platformi Iks da je Iran pokrenuo napad na Izrael koristeći nekoliko desetina dronova.

      Ravid, koji je i analitičar Si-En-Ena, je kao izvor naveo četiri neimenovana izraelska i američka zvaničnika.

      (The National Independent, X)

      Jordan zatvorio vazdušni prostor zbog mogućeg napada Irana na Izrael

      Jordan će privremeno zatvoriti svoj vazdušni prostor za sve avione koji dolaze, odlaze i tranzitiraju, navodi jordanska državna agencija Al Mamlaka usred prijetnje od iranskog napada na Izrael.

      Zatvaranje vazdušnog prostora Jordana počinje večeras, a nije poznato do kada će važiti ovo pravilo, javlja Tajms ov Izrael.

      Izraelski Kanal 12 izvijestio je da su se dva leta emiratske avio-kompanije „Fly Dubai“ vratila ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što su poletjela za Izrael, navodno zbog zabrinutosti u vezi sa iranskom prijetnjom ili odlukom Jordana da zatvori svoj vazdušni prostor.

      Izrael uveo nova ograničenja okupljanja zbog mogućeg napada Irana

      Potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari najavio je nova ograničenja za okupljanja civila, usled mogućnosti napada Irana na Izrael.

      Smjernice Komande unutrašnjeg fronta zabranjuju obrazovne aktivnosti širom zemlje i ograničavaju okupljanja na 1.000 ljudi, dok u nekim oblastima, poput granica sa Gazom i Libanom, već postoje stroža ograničenja okupljanja.

      Iako je većina obrazovnih institucija trenutno zatvorena zbog praznika Pasha, Hagari kaže da se ograničenja odnose i na školska putovanja i kampove i važiće do ponedeljka u 23 sata.

      Hagari kaže da je izraelska protivvazdušna odbrana „u pripravnosti“ i da je „na desetine aviona spremno na nebu“.

      (The Times of Israel)

      Netanjahu: Jedina prepreka za oslobađanje talaca je Hamas

      Iz Kancelarije premijera Izraela Benjamina Netanjahua saopšteno je da „suprotno izvještajima, jedina prepreka za oslobađanje talaca je Hamas“, kao i da nema nijedne problematične stavke po tom pitanju sa izraelske strane.

      – Između ostalih stvari, Hamas zahteva kraj rata i kompletno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze. Vlada i bezbjednosne snage su ujedinjeni u protivljenju ovih iluzornih zahtjeva – dodali su iz Netanjahuove kancelarije.

      Dalje se kaže da, bez obzira na veliki broj pregovaračkog tima koji je bio kod premijera i u vladi, Hamas je do danas Hamas odbio svaki predlog i kompromis.

      – Instrukcije političkog ešalona su date nakon konsultacije sa pregovaračkim timom, sa ciljem da se oslobode naši taoci i da se osigura izraelska bezbjednost, bez bilo kakvih drugih razmatranja – naveli su iz Netanjahuove kancelarije.

      (The Times of Israel)

      Galant: SAD obezbijedile nova sredstva Izraelu za slučaj iranskog napada

      Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da su SAD i drugi saveznici obezbjedili „nova sredstva“ Izraelu za odbranu od potencijalnog napada Irana na tu zemlju, kao i za odgovor na napad.

      – Pomno pratimo planirani napad Irana i njegovih zastupnika na Izrael. Posljednjih dana smo ojačali našu vazdušnu odbranu i sredstva za ofanzivu – naveo je Galant u saopštenju.

      Ministar je istakao da izraelska vojska ima nove kapacitete na kopnu, moru u vazduhu, kao i u obavještajnoj službi.

      – Iran je teroristička država, a svijet je tome sada izložen više nego ikada. Odlučni smo da zaštitimo naše građane od terorizma i naći ćemo način da odgovorimo – naglasio je Galant.

      Poručio je da izraelski civili treba da slijede upuststva Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i da djeluju u skladu sa direktivama Komande unutrašnjeg fronta.

      Iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC) je 1. aprila naveo u saopštenju da je u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku ubijeno sedam vojnih savetnika, među kojima su bila dva generala i pet oficira, a Teheran je obećao odmazdu za taj napad.

      (The Times of Israel)