Iranski predsjednik i šef diplomatije poginuli u padu helikoptera

9
Foto: Jason DeCrow/AP

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan poginuli su kada se njihov helikopter srušio dok je prelazio iznad planinskog terena u jakoj magli, potvrdio je potpredsjednik Irana.

Prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber preuzima dužnost predsjednika do izbora

Prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsjednika na izborima, izjavio je portparol iranskog Savjeta čuvara Islamske revolucije Hadi Tahan Nazif.

Portparol je naveo da na osnovu iranskog Ustava predsjednički izbori treba da budu održani u roku od 50 dana, javila je iranska agencija IRNA.

Tahan Nazif je rekao da u Iranu neće biti problema u pravnom uređenju nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Više zemalja uputilo saučešće povodom pogibije Raisija

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.

– Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsjednika Irana – naveo je Modi na mreži X.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Rojters.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao „izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele“.

Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo, već da je on bio i pravi prijatelj Bjelorusije.

Vlada Irana nastavlja nesmetan rad

Vlada Irana je na današnjoj hitnoj sjednici izrazila saučešće vrhovnom iranskom vođi Ajatolahu Ali Hamneiju i iranskom narodu nakon pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera i saopštila da će nastaviti neometano da radi, javili su iranski državni mediji.

Vlada je odala poštu pokojnom predsjedniku i njegovim „neumornim naporima“, javila je novinska agencija Tasnim, preneo je Gardijan.

Prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mokhber predsedavao je hitnim sastankom vlade nakon pogibije iranskog predsjednika.

Devet osoba bilo u helikopteru koji se srušio

Devet osoba je bilo u helikopteru koji se srušio na sjeverozapadu Irana u nedelju, u kojem su bili iranski predsjednik i šef diplomatije, prenio je iranski Tasnim njuz.

Pored presjednika Irana Ebrahima Raisija i iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana u helikoteru „bel 212“ bili su guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, kao i imam iz Tabriza Mohamed Ali Alehasem.

Stradali su i pilot, kopilot, šef posade, šef obezbjeđenja i telohranitelj.

(CNN)

Iranska vlada sazvala hitan sastanak nakon pogibije Raisija i Abdolahijana

Iranska vlada sazvala je za danas hitan sastanak nakon pogibije predsjednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova te zemlje Hoseina Amir Abdolahijana u padu helikoptera, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Prema fotografiji koju je objavila agencija, stolica na kojoj Raisi obično sjedi je prazna i prekrivena je crnom trakom u znak sjećanja na predsjednika, prenio je Si-En-En.

Iranski državni mediji emituju islamske molitve između vijesti zbog pogibije Raisija i još osam drugih osoba nakon što se helikopter kojim su putovali srušio u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Objavljeni prvi snimci sa mjesta pada Raisijevog helikoptera

Iranski mediji objavili su prve snimke sa mjesta pada helikoptera u kojem su bili predsjednik Ebrahim Raisi i šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan.

Na snimku dronom Crvenog polumjeseca, koji je prenijela državna agencija Fars vide se ostaci helikoptera na strmoj, šumovitoj padini, prenosi Si-En-En.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdio je na platformi X potpredsjednik Irana Mohsen Mansuri, prenio je Rojters.

U kakvom je helikopteru letio predsjednik Irana

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom svijeta, a koriste je i vlade i privatni operateri, prenio je Rojters.

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Helikopter Bell 212 je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja.

Iranski model koji se srušio u nedjelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike.

Helikoptere Bell 212 koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija u Tajlandu.

Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju ukupno 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letjelica toga tipa koristi iranska vlada.

U posljednjoj nesreći u Iranu sa helikopterom Bell 212 koja se dogodila 2018. godine, poginule su četiri osobe.

Potpredsjednik Irana potvrdio pogibiju predsjednika Raisija

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdio je na platformi Iks (Tviter) jedan od potpredsjednika Irana Mohsen Mansuri.

Iranska državna TV takođe je javila da je potvrđena pogibija iranskog predsjednika Raisija i šefa diplomatije Hoseina Amira Abdolahijana, navodi Bi-Bi-Si.

Prethodno je o pogibiji Raisija i Amir Abdolahijana javila iranska novinska agencija Mer, što je za Rojters jutros potvrdio i jedan neimenovani iranski zvaničnik.


Novinska agencija Mer javila je da su iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan poginuli. To je i za Rojters jutros potvrdio neimenovani iranski zvaničnik.

Prethodno je iranski zvaničnik rekao za britansku agenciju da su spasilački timovi stigli do mjesta nesreće u kojoj je helikopter potpuno izgorio.

– Nema znakova života iz helikoptera gdje se nalazio predsjednik Ebrahim Raisi – javila je državna televizija.

Helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nestao je juče pošto je imao, kako su vlasti saopštile, „teško sletanje“ zbog lošeg vremena.

U potragu, otežanu zbog susnježice, magle i nepristupačnog terena, bila je uključena iranska vojska, a uključile su se i druge države.