Izetbegovićeva izjava za gađenje još jednom potvrdila bošnjačke namjere o BiH bez Srba: Dodik nosi broj 50 i može solidno iznijeti zemlje

15
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je danas da je dobio poziv iz SIPA za saslušanje zbog raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Izetbegović je komentarisao reakcije iz Srbije i Republike Srpske na usvajanje rezolucije o Srebrenici.

– Rezolucija skida hipoteku s vrata srpskog naroda, naravno da narod nije kriv, ali srpski narod izbjegava da se suoči s istinom. Srpski narod bira i onda očekuje od onih koje bira da kažu da su svi jednako krivi ali nisu svi krivi. Naravno da su podjednici krivi, ali ako pobrojite sve pojedince koji su odgovori za ubijanje, logore genocid to je kompletna struktura državna, obavještajna, vojna pa i intelektualna i vjerska. Svaka struktura bitna u srpskom korpusu početkom devedesetih. Srpski narod treba intelektualce koji će pomoći da se suoče s istinom – kaže Izetbegović.

Kada je riječ o Dodikovoj najavi prijedloga o mirnom razdruživanju, Izetbegović ističe da nema rušenja mirovnog sporazuma bez rušenja mira.

– Kud će to da odvede mislim da su oni dobro svjesni i da su svjesni da su ovo samo oblozi. Nema ništa od razdruživanja. Ponekad se referiramo na jednu duhovitu misao Mesića da zemlje može iznijeti koliko se zadije na đonove. Dodik nosi broj 50, može solidno iznijeti zemlje, ništa vise od toga – kazao je Izetbegović.

Komentarisao je i današnje saopštenje Američke ambasade.

– Konačno te politike okreću onima koji zaista prave probleme to je prije svega Dodik, ali je tu i Čović. Iznijeću vam ekskluzivnu stvar, kada su vođeni neumski pregovori, pa nastavljeni u Sarajevu, cijeli dan se sveo na to da se na mene vrši pritisak. Marfi, Palmer, Ajnhorst itd. To je postalo zamarajuće jer su tražili da napravim ustupke hrvatskoj strani. Ja sam pitao zašto pomažete dvoje ljudi čije se politike zasnivaju na UZP-u, zašto mene pritišćete. Marfi je skočio i kazao ovaj čovjek je u pravu i ja sam od njega očekivao da se suprotstavi, a onda je to krenulo linijom manjeg otpora. Hajde da isporučimo FBiH HDZ-u, da isporučimo državu Čoviću i Dodiku i da izguramo SDA koja se odupire i da montiramo servilnu „trojku“ koja čini ustupke. Te politike su očigledno propale – rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li će „trojka“ dočekati kraj mandata, kazao je kako misli da neće te da je međunarodna zajednica zauzela drugačiji stav.

– Mislim da neće, mislim da ćemo svjedočiti dramatičnim promjenama. Pokušali su linijom manjeg otpora nisu uspjeli, OHR se probudio, Stejt department je pojačao sankcije. Ako želimo da zaustavimo kola koja se kotrljaju nizvodno svjedočićemo dvije godine naredne velikim promjenama u BiH i na Balkanu – kazao je na kraju Izetbegović.