Izetbegović ispitan po prijavi za izazivanje nacionalne netrpeljivosti

5
Foto: Klix.ba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ispitan je danas u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, a povodom prijave za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

Izetbegović je nakon saslušanja rekao novinarima da nema ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa tim.

Branilac Izetbegovića advokat Senka Nožica rekla je da su rečenice zbog kojih se njen branjenik tereti za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netpeljivosti izvučene iz konteksta.

Ona je navela da su za pokretanje istrage protiv Izetbegovića saznali danas prilikom saslušanja u Sipi.

– Svako ima pravo podnijeti krivičnu prijavu, ali na tužiocu je da procijeni da li ta prijava zaslužuje da se sprovodi bilo kakav postupak, a kamoli da se pokrene istraga – rekla je Nožica i dodala da očekuje da će Tužilaštvo BiH obustaviti istragu.

Federalni mediji prenose da je Izetbegović ispitan zbog govora na skupu u Hadžićima u julu 2022. godine.

– Pebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate – rekao je tada Izetbegović.

Po istoj prijavi juče su u SIPA iskaze dali direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, te potpredsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović.

Oni su saslušani na zahtjev Tužilaštva BiH.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž je prije dvije godine protiv Izetbegovića, Suljagića i Bajrovića podnio krivičnu prijavu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.