Izetbegović sa Mišelom: Pregovori o Izbornom zakonu poslije izbora

22
Foto: @eucopresident/Twitter

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Sarajevu da je zvaničnicima BiH ponuđena „mapa puta“ koja predviđa da se o Izbornom zakonu BiH pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.

Izetbegović je rekao da EU i Mišel vraćaju fokus na evropski put BiH.

– Spreman je da radi na agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14 prioriteta i ići na nešto manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa – rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka na kojem je bio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je istakao da su evropski predstavnici napravili grešku što BiH nisu snažno podržali prema članstvu u EU, umjesto što su postavljali više zahtjeve.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je rekao da je predložena „mapa puta“.

– Prvo ove teme koje su u ovom času neophodne BiH. Dakle, deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Savjeta EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel. Zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme – Izborni zakon, državna imovina – istakao je Izetbegović.

On je naglasio da je rekao Mišelu da moraju svi prisustvovati i da se ne ide na redukovani format.

– Shvatili su da su i tu napravili grešku jer redukovani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse, što je otvaralo mogućnost za spekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju * smatra Izetbegović.

Na pitanje da li je Mišel postavljao neke uslove, Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio „vrlo mekan“.

– Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke lično ispita neke stvari – rekao je Izetbegović.