Otvorena izložba „Horizonti“ Lazara Piljojčića

162
Foto: artstudio.piljojcic/Instagram

Iako je osam godina bio dio odbojkaškog tima sa kojim je igrao u Prvoj ligi, a u isto vrijeme se školovao kao likovni umjetnik, ipak je izabrao put slikarstva. Priroda je bila inicijalna ideja, a more i nebo motivi koji su se stapali na slikama umjetnika Lazara Piljojčića, rođenog u Kraljevu, a sa trenutnom adresom u Novom Sadu.

Umjetnički radovi, rađeni tehnikom ulja na platnu, objedinjeni su na izložbi pod nazivom „Horizonti“, koja je otvorena prošlog petka u galeriji „Prometej“ u Novom Sadu.

– Inspiraciju sam crpio iz prirode, obično neki okeanski motivi, nebo, horizonti, samim tim i vojvođanski motivi ravnice – rekao je Piljojčić za Radio-televiziju Vojvodine.

Foto: artstudio.piljojcic/Instagram

Radovi svedenog kolorita i apstraktnih formi odražavanju umjetnikovu trenutnu emociju, a kako sam ističe umjetničko stvaralaštvo je stvar ideje i inspiracije, te dok mu je za jedan rad potreban svega jedan dan, za neka dela su neophodni mjeseci.

– Često gledam u platno i ništa mi ne pada mi na pamet. Ponekad se to dešava i nekoliko dana, i onda, u jednom momentu, dok odmaram ili pijem kafu, dođe inspiracija, sednem za platno i krećem sa slikanjem. Mada, nekad se i mučim, to traje i par meseci, da ne mogu da dođem do onog rešenja koje sam zamislio. Ostalima su možda slične slike, ali meni je svaka različita i svaka ima drugačiju emociju – ističe Piljojčić.

Foto: artstudio.piljojcic/Instagram

Piljojčič kaže da je umjetniku potrebna dobra ideja i da prvenstveno voli to što radi i dodaje da su mu društvene mreže veoma pomogle u tome da njegov umjetnički opus stigne do šireg auditorijuma.

Postavka slika biće otvorena do 14. aprila.

Foto: artstudio.piljojcic/Instagram

O autoru

Lazar Piljojčić rođen je 1994. godine u Kraljevu. Srednju umjetničku školu završio je u Kraljevu 2013. godine, smjer – likovni tehničar. Nakon srednje škole završava osnovne i master akademske studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, smjer slikarstvo, pod mentorstvom Bosiljke Zirojević Lečić na osnovnim i Vidoja Tucovića na master studijama. Od 2013. godine aktivno učestvuje na brojnim grupnim izložbama, umjetničkim kolonijama i projektima.

Posjetite Instagram profil Art studija „Piljojčić“ OVDJE.