Na poziv „trojke“ sastanak u Sarajevu: Izmjene Izbornog zakona ili Ustava BiH?

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kupovina vremena, alibi za nepoštovanje dogovora iz Laktaša o izmjenama Izbornog zakona ili očigledni uticaj međunarodnog faktora sa potenciranjem ustavnih promjena? Na poziv sarajevske „trojke“ svim parlamentarnim strankama na sutrašnji sastanak o izmjenama Ustava BiH opozicione partije su se već izjasnile da neće doći. Vladajuće stranke iz Srpske poslaće svoje predstavnike, ali rezultate niko ne očekuje.

Korak naprijed – nazad dva, za političke dogovore u BiH nikakva nepoznanica. Dogovor iz Laktaša o izmjenama Izbornog zakona i prije nego je zaživio pokušava se potisnuti izmjenama Ustava o kojima bi da razgovara sarajevska „trojka“ na naprasno zakazanom sastanku. Zbog dijametralno suprotnih stavova od sutrašnjeg sastanka u Sarajevu, zvaničnici u Srpskoj ne očekuju ništa novo.

– Mislim da je to namjerno tako i urađeno i ne mislim da je to pamet sarajevskih političara, milsim da je to pamet nekih ambasada koji su tražili da se zaustavi dogovor koji smo imali u Laktašima po pitanju Izbornog zakona, a pogotovo izbora članova Predsjedništva. I da je to način na koji će se ta situacija iskomplikovati i vjerovatno dovesti do toga kao i mnogo puta do sada da oni koji ne poštuju dogovore na kraju počnu da traže krivca u nekom drugom – rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Jasno Dodik ukazuje da američki ambasador Majkl Marfi pokušava da uruši unutrašnji dogovor u BiH i u javnim nastupima traži da se razgovara o promjeni Ustava BiH, kako bi došlo do izmjena u Izbornom zakonu. Ističe i stav da se mogu istrpiti određene promjene za izbor člana Predsjedništva BiH – to je da Republika Srpska bira Srbina ili predstavnike konstitutivnih i ostalih naroda, što omogućava da se svi mogu kandidovati, što je ključno pitanje tih reformi, a isto tako treba uraditi i u FBiH.

Zarad partnerskih odnosa, SNSD će imati predstavnika na sastanku u Sarajevu. Na sastanak će i predstavnici US i DEMOS-a. Smatraju da se prevashodno treba ići u izmjene Izbornog zakona.

– Međutim, na drugoj strani evo vidimo dolaze nam razne instrukcije od strane američke Ambasade, američkog ambasadora koji želi da se miješa u unutrašnja pitanja BiH i koji potencira istovremeno i izmjenu Ustava BiH oko čega realno neće biti lako postići dogovor niti postići potrebnu većinu. Tako da smatram da je ovaj sastanak potpuno bespotreban, ali svakako ćemo se odazvati, jer uvijek smatramo da treba sjediti za stolom i pričati, razgovarati – naveo je Milan Petković iz Ujedinjene Srpske.

– Moje lično mišljenje je da nešto krucijalno se sutra neće desiti na ovom sastanku. Ali, evo tu ćemo biti da vidimo, da saslušamo. Vidimo da opozicija ne želi da učestvuje na ovom sastanku takođe i nemoguće je mijenjati Ustav bez dvije trećine glasova u Parlamentarnoj skupštini BiH. Tako da bojim se da ovo jedan u nizu sastanaka da kažemo neuspješnih ili manje uspješnih – naveo je potpredsjednik DEMOS-a Čedomir Stojanović.

Energiju treba usmjeriti u ono što se može uraditi, a to su izmjene Izbornog zakona, poručuju predstavnici Hrvata u BiH koji se godinama zalažu za rješavanje ovog pitanja. Podsjećaju i da je prilikom uspostavljanja aktuelne vlasti na bh nivou predviđeno da se Izborni zakon usvoji u roku od šest mjeseci. Sada je već deveti mjesec.

– Ne moramo čak ni mijenjati Ustav, ako nemamo dovoljno kapaciteta za to. Mi nismo ni tu u problemima ako treba promijeniti Ustav, međutim ja mislim da nemamo apsolutno kapaciteta za tako nešto. A onda idemo promijeniti ono što možemo, promijeniti danas kroz izborno zakonodavstvo i napraviti jedan korak naprijed – smatra predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Za promjene ustava u bilo kojoj zemlji potrebno je da postoji dobra atmosfera i prepoznata, dominantna većina koja će ih usvojiti. U BiH trenutno ne postoji ni jedno ni drugo.