Izrael ukinuo obavezno nošenje maski, otvorio škole

5
Foto: Yossi Aloni/Flash90

Izrael je ukinuo obavezno nošenje maski u javnosti i potpuno otvorio obrazovni sistem u najnovijem ublažavanju restrikcija vezanih za virus korona posle masovne vakcinacije.

Đaci u svim osnovnim i srednjim školama vraćeni su danas na nastavu, a zdravstveni zvaničnici ukinuli su obavezu nošenja maski na javnim mjestima, na snazi godinu dana.

Izrael je ubrzano vakcinisao većinu svog stanovništva protiv virusa korona u programu vakcinacije koji prednjači u svijetu. Ukinuo je većinu restrikcija oko virusa korona i prošle nedjelje objavio da će od maja ponovo otvoriti svoju zemlju za vakcinisane strane turiste.

Glavni zvaničnik za virus korona u Izraelu Nahman Aš rekao je danas za izraelski javni radio da je ukidanje obaveznog nošenja maski napolju i ponovno otvaranje škola za đake „kalkulisani rizik“.

Od početka pandemije prošle godine Izrael je zabilježio više od 836.000 zaraženih od virusa korona i najmanje 6.331 umrlog, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Više od 53 odsto od 9,3 miliona građana dobilo je obe doze vakcine Fajzer/Biontek.

U mjesecima od kada je Izrael pokrenuo masovnu vakcinaciju u decembru naglo je pao broj teških i smrtnih slučajeva od posljedica virusa korona što je omogućilo puno otvaranje privrede.

Program vakcinacije u Zapadnoj obali i Gazi se kreće sporo i Izrael je kritikovan zato što ne deli više svojih sredstava sa tim oblastima.