Janša: Mnogo oportunizma među evropskim liderima kada se radi o zapadnom Balkanu

25
Foto: Delo

Slovenački premijer Janez Janša tvrdi da se Slovenija tokom svog predsjedavanja Savjetom EU izborila da se u neke dokumente ponovo uvede pojam „perspektiva članstva“ umjesto „evropske perspektive“ za države na Balkanu i evropskom istočnom susjedstvu.

– Jedan od evropskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: Zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga – rekao je Janša.

On je dodao da i u nekim starim članicama preovladava uskogrudnost ili „nacionalistički interesi“ koji prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

– Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU. Ali, za to je bilo potrebno mnogo rasprava – rekao je Janša za Slovenačku televiziju, govoreći o uspjesima svoje vlade.

Janša je istakao da su se na tim sastancima u Briselu opirale i neke od starih članica, osnivača EU, te dodao da je „tu posebno mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu“.

On je istakao da je u tim raspravama mnogo puta rekao da poslije svega što se doživljava na istoku i što se posljednjih decenija gledalo na Balkanu treba biti jasno da se EU mora širiti čime se širi prostor slobode i blagostanja.

Prema njegovim riječima, Ukrajina ili Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, a to je bilo teško napisati u dokumente i za to se trebalo izboriti.

– Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi – naveo je Janša.

On je istakao da evropski projekt još nije dovršen, da mnoge zemlje, koje bi željele postati članice EU, još nisu slobodne, ali se on mora nastaviti, a proširenje je njegov bitan element.