Japan: Podrška kabinetu premijera Fumija Kišide pala na 28 odsto

8
Foto: REUTERS/Issei Kato

Podrška građana kabinetu japanskog premijera Fumija Kišide pala je za skoro 20 procentnih poena, na 28 odsto u posljednja dva mjeseca, javio je danas japanski list „Mainići Šimbun“, pozivajući se na anketu koju je sproveo.

Podrška Kišidi, koji je preuzeo dužnost u oktobru 2021, opala je u nekim anketama krajem prošle godine, kada je otkrivena veza između vladajuće Liberalno-demokratske partije i Crkve ujedinjenja, ali brojevi su počeli da se povećavaju sa odmrzavanjem odnosa sa Južnom Korejom i putovanjem u Ukrajinu u martu, prenio je Rojters.

On je dobio podsticaj u maju kada je bio domaćin samita lidera G7 u Hirošimi, ali je podrška vladi naglo opala za 17 procentnih poena od tada, na samo 28 odsto, što je ispod 30 procenata prvi put od februara, navodi list.

Tehnički problemi sa nacionalnim sistemom ličnih karata predstavljaju glavno pitanje koje podriva podršku, navodi list.

Broj ljudi koji ne podržavaju japansku vladu porastao je na 65 odsto u odnosu na 58 procenata prošlog mjeseca, prema anketi sprovedenoj ovog vikenda.

Kišida je prošlog mjeseca rekao da za sada odbacuje mogućnost održavanja vanrednih izbora.

Pojedini mediji su ovog mjeseca izvestili da Kišida razmatra rekonstrukciju kabineta u septembru u pokušaju da zaustavi trend pada povjerenja u anketama.