Javor: Prijedorske ratne jedinice branile i grad i Republiku Srpsku

14
Foto: SRNA

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da je kroz prijedorske ratne jedinice prošlo više od 17.000 boraca i da ti hrabri junaci nisu branili samo Prijedor već cijelu Republiku Srpsku boreći se na svim značajnim ratnim linijama.

„Mogu sa ponosom da kažem da smo mi i buduće generacije koje dolaze ponosni na sve njih jer su nam ostavili da živimo slobodno u našoj Republici Srpskoj. Nažalost, veliki broj tih hrabrih junaka je dalo svoj život – njih više od šest stotina, i ovo je jedan od načina da čuvamo uspomenu na sve njih“, rekao je Javor novinarima u Prijedoru povodom obilježavanja 21. septembra – Dana prijedorskih ratnih jedinica.

Javor je naveo da se iz Prijedora svaki put šalje poruka mira, jedinstva i suživota, ali da se ne može ići naprijed bez istorije i sjećanja na dešavanja koja su obilježila Prijedor i Srpsku.

– Iako je prošlo mnogo godina od završetka rata i dan-danas pojedinci iz Sarajeva žele da Republike Srpske nema, žele da iskrive istoriju, promijene konkretne činjenice, a mi danas govorimo o konkretnim činjenicama i poruka je, da bude svima jasno, da građani Prijedora nisu napadali nikoga nego branili Republiku Srpsku, svoje kuće, ognjišta i svoj narod – poručio je Javor.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da se Dan prijedorskih ratnih jedinica tradicionalno obilježava na Malu Gospojinu, a da o njihovim zaslugama govore sva ona ratišta gdje su izvodili ratna dejstva, uspjesi na tim ratištima, ali i broj onih koji su se žrtvovali za stvaranje Republike Srpske.

– O njihovim zaslugama govore i mnogobrojna priznanja koje su jedinice ponijele, kao i mnogobrojna priznanja kojima su odlikovani njihovi pripadnici. Srpski narod je morao da se bori da ne doživi sudbinu iz Drugog svjetskog rata, da brani svoja vjekovna ognjišta i da opstane na ovoj teritoriji – zaključio je Ostojić.

Predsjednik Boračke organizacija grada Prijedora Vojislav Kondić rekao je da se ovaj datum obilježava 32. put i da i borci i građani Prijedora treba da pamte ta teška vremena i zasluge stvaralaca Republike Srpske, te da se svake godine na ovaj datum okupljaju i dostojanstveno obilježavaju dan 43. prijedorske motorizovane brigade, Pete kozarske lake pješadijske brigade i jedinica MUP-a.

– Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata kroz njihove redove je prošlo više od 17.000 boraca i na teškom i mukotrpnom putu u borbi za stvaranje i očuvanje Republike Srpske 614 boraca prijedorskih ratnih jedinica je ugradilo živote u temelje Republike Srpske, a više od 2.300 naših boraca su danas teški ratni vojni invalidi – dodao je Kondić.

Ratni komandant 43. motorizovane brigade Radovan Šmitran rekao je da se danas obilježava godišnjica sestrinskih brigada koje su izvodile borbe i bojeve na cijeloj teritoriji Republike Srpske, osim Hercegovačkog korpusa, a da su najvažniji zadaci bili spasavanje srpskog življa u Slavoniji, probijanje i odbrana koridora i završne operacije 1995. na braniku zapadnokrajiških opština.

– Želio bih da vidim što više mladih ljudi da preuzimaju ovu tradiciju obilježavanja jer nas to upućuje na jedinstvo Republike Srpske i da su borci ovih brigada dali novostvorenu vrijednost građanima – Republiku Srpsku, kao i slobodu – poručio je Šmitran.

Povodom obilježavanja Dana prijedorskih ratnih jedinica služena je sveta litrurgija s parastosom u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu, u podne su položeni vijenci i prislužene svijeće kod centralnog spomenika „Za krst časni“, u spomen-kompleksu „Kameni cvijet“, na spomenik narodnom heroju Mladenu Stojanoviću i u spomen-sobi u kasarni „Žarko Zgonjanin“.