Ji: Rješenje za ukrajinsku krizu u pregovorima

38
Foto: Reuters

Kina će i dalje imati pozitivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, pozivajući da se rješenje traži u pregovorima.

On je istakao da je Kina, kao odgovorna velika sila i stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, uvijek bila posvećena očuvanju mira i rješavanju kriza pregovorima.

– Kina nikada nije stajala po strani, nikada nije dolivala ulje na vatru i nikada nismo koristili krizu kao priliku za finansijsku dobit. Uvijek smo se zalagali za mir i nastavićemo konstruktivnu ulogu u rješavanju ukrajinske krize – rekao je Ji na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine UN.

Vang je juče pozvao dvije strane da sjednu za pregovarački sto kako bi razgovarali o svojim zabrinutostima i predložili moguće načine za njihovo rješavanje, kako bi njihov dijalog rezultirao mirom.

On je pozvao Rusiju i Ukrajinu da se uzdrže od eskalacije sukoba, a međunarodnu zajednicu na konstruktivnu ulogu i da stvori okruženje koje bi moglo dovesti do pomirenja, prenio je TASS.