Jokić potvrdio da će igrati za reprezentaciju Srbije

5
Foto: nba.com

Srpski košarkaš iz redova Denvera Nikola Jokić potvrdio je selektoru Svetislavu Pešiću da će ponovo nastupati za reprezentaciju Srbije.

Srbija će ponovo u svojim redovima imati Nikolu Jokića, potvrdio je KSS.

Dvostruki uzastopni MVP NBA potvrdio je selektoru Pešiću da će mu biti na raspolaganju, onoliko koliko pravila budu dozvolila.

– U susret predstojećim obavezama muške A reprezentacije Srbije, selektor Svetislav Pešić i direktor Dragan Tarlać svakodnevno prate kandidate za dres sa nacionalnim grbom – navodi se u saopštenju KSS-a.

– Redovno razgovaramo sa svim kandidatima, pratimo njihove igre baš kao i različite situacije u kojima se nalaze pri kraju veoma zahtevne klupske sezone. Naročito je kompleksna situacija u vezi sa prva dva meča koji nas očekuju, protiv Letonije i Belgije, i tu je veoma važno međusobno razumevanje i strpljenje – rekao je Tarlać.

– Ono što je izvesno, to je da NBA igrači imaju ograničenje kada je u pitanju maksimalan broj dana koje mogu provesti sa nacionalnim timom tokom jednog leta. U skladu sa tim ograničenjima, učešće u reprezentativnim akcijama vezanim za Evropsko prvenstvo, odnosno kvalifikacioni prozor u avgustu je potvrdio Nikola Jokić, koji će od prvog dana kada to NBA pravila budu dozvoljavala biti sa nacionalnim timom – dodaje Tarlać.

Osvrnuo se i na situaciju u kojoj je Bogdan Bogdanović.

– Sa druge strane, zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića je takva da zahteva strpljenje. U ovom trenutku, najvažnije je da se on oporavi i vrati na teren u punom sjaju, a kada će to biti nije do kraja izvesno, jer procene na današnji dan mogu biti samo okvirne. Sa svim ostalim kandidatima smo takođe u redovnom kontaktu, pratimo i razgovaramo o planovima sa zajedničkim ciljem, a to je da naša reprezentacija u svakom trenutku bude najjača moguća – poručio je direktor srpskog muškog nacionalnog tima Dragan Tarlać.

Prve obaveze reprezentacije Srbije biće tokom juna i jula.

„Orlovi“ će prvo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 30. juna igrati protiv Letonije u Rigi, da bi 3. jula u Nišu dočekali nacionalni tim Belgije.

Krajem avgusta slijedi nova runda kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u novoformiranoj grupi gdje će se Belgiji, Letoniji i Srbiji pridružiti timovi Velike Britanije, Grčke i Turske. Nakon toga, na programu je Evropsko prvenstvo od 1. do 18. septembra 2022.