Jovanović: Prijetnje Amerike i Njemačke suprotne Dejtonu

11
Foto: presscentar.uns.org.rs

Njemačka, SAD i Velika Britanija teže centralizaciji odlučivanja u Sarajevu pod dominacijom bošnjačkog rukovodstva, što je nemoguće bez imovine koju brane predstavnici Republike Srpske i otuda prijetnje Banjaluci, izjavio je Srni nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

On je ukazao na to da pritisci SAD i Njemačke na Banjaluku rastu sa novim geopolitičkim kretanjima, nastojanjima da se sve stavi pod kontrolu i bude bespogovorno, u poslušničkom odnosu, pa odatle proističu i prijetnje koje su neprihvatljive i suprotne Dejtonu.

– Oni u novim uslovima globalnih promena nisu zadovoljni Dejtonskim sporazumom jer ne uspevaju da disciplinuju BiH, odnosno Republiku Srpsku u skladu sa njihovim geopolitičkim ciljevima, pre svega prema Rusiji – naveo je Jovanović povodom izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nastavku pritiska na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Jovanović je pojasnio da SAD i Njemačkoj smeta to što ne uspijevaju da obavežu cijelu BiH da primjenjuje sankcije prema Rusiji i da uđe u NATO.

– Prepreku vide u nepokolebljivom stavu Republike Srpske da bude na liniji Dejtonskog sporazuma, da se poštuju njena prava i njena ravnopravnost sa drugim entitetom, pravo srpskog naroda kao jednog od tri konstitutivna i Ustav BiH, onako kako je usvojen 1995. godine u Dejtonu – rekao je Jovanović.

On je ocijenio da im smeta što Republika Srpska i njeno rukovodstvo ne prihvataju sankcije, unitarnu BiH, ne prihvataju da se odreknu svojih stečenih prava ravnopravnog naroda i entiteta i što se suprotstavljaju ilegalno nametnutom visokom predstavniku koji je, u stvari, zastupnik politike dominacije i ekspanzije, u prvom redu Njemačke.

– Posebno su iritirani što Republika Srpska i njeno rukovodstvo insistiraju na doslednom poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma kada je reč o imovini entiteta, odnosno Republike Srpske, koja je i formalno priznata uspostavljanjem granice između entiteta – smatra Jovanović.

On je istakao da je to eklatantan primjer težnje Njemačke i SAD u prvom redu, ali i Velike Britanije, da se izvrši centralizacija odlučivanja u Sarajevu pod dominacijom bošnjačkog rukovodstva.

– Ta dominacija teško je zamisliva ako je imovina, kao što Ustav kaže, pod kontrolom Republike Srpske – napomenuo je Jovanović.

Iskusni diplomata ukazuje na to da bi entitet bez imovine bio prazna ljuštura, jer onaj ko raspolaže nepokretnostima, prirodnim i drugim resursima – taj raspolaže upravljanjem i autonomijom.

– Otuda i pretnje izolacijom, merama, odnosno sankcijama. Razume se da je to sve suprotno Dejtonu i osnovnim principima međunarodnih odnosa i da je neprihvatljivo – zaključio je Jovanović.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je juče poslije sastanka sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok da su razgovarali o tome kako EU može da nastavi da vrši pritisak na učesnike koji „dovode BiH pod veliki rizik, naročito na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika korištenjem svih neophodnih alata i jačanjem sposobnosti misije za stabilizaciju“.