Jun Suk Jeol: Seul spreman da pomogne Pjongjangu, uslov – denuklearizacija

21
Foto: Jung Yeon-je/REUTERS

Južna Koreja je spremna da omogući razvoj ekonomskog, energetskog, trgovinskog i poljoprivrednog sektora Sjeverne Koreje i da pokrene dodatne investicione inicijative ukoliko Pjongjang započne stvarni proces denuklearizacije, izjavio je južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol.

– Pod uslovom da Pjongjang prekine razvoj nuklearnog oružja i započne stvarnu denuklearizaciju, predlažem veliki plan sa ciljem poboljšanja ekonomije Sjeverne Koreje i života njenih stanovnika koji se može sprovesti u skladu sa fazama denuklearizacije – rekao je Jun povodom Državnog dana oslobođenja Koreje.

On je istakao da plan predviđa program hrane velikih razmjera, pomoć u izgradnji industrijske infrastrukture, u prenosu i distribuciji struje, kao i modernizaciju luka i aerodroma kako bi se uspostavila međunarodna trgovina.

Prema njegovim riječima, Seul je spreman da pomogne Pjongjangu i u povećanju poljoprivredne produktivnosti, unapređenju medicinske infrastrukture i da pokrene inicijative za međunarodnu finansijsku podršku, javio je „Sputnjik“.

Državni dan oslobođenja Koreje obilježava se svake godine 15. avgusta, u znak sjećanja na oslobažanje od japanske vladavine 1945. godine.