Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH: Đukanović se stavlja na stranu Bošnjaka

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pismo koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću nije nikakva provokacija, kako to pokušava kvalifikovati njegov kabinet preko svojih medija, već ukazivanje na zloupotrebu bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića koji tajno šalje pozivnice sa izobličenom percepcijom ratne realnosti u Srebrenici i nesklonosti da se istina prihvati u cjelini, rečeno je Srni u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Samim tim činom Džaferović je zloupotrijebio funkciju i instituciju Predsjedništva BiH i obmanuo državnike, predstavnike međunarodnih organizacija i ambasadore na čije adrese je pozivnica upućena, a odazivanjem pozivu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima, 11. jula predsjednik Crne Gore potvrdio je da se stavlja na stranu isključivo jednog, bošnjačkog naroda u BiH – istakli su u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iz kabineta su naglasili da je srpski član Predsjedništva BiH pismom obavijestio Đukanovića da je riječ o ličnom gestu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i da o pozivima državnicima, predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima da prisustvuje pomenutom skupu Predsjedništvo BiH nikada nije odlučivalo i shodno tome nije zauzelo ni stav.

– Zahvalni smo pojedinim crnogorskim medijima što su, kako navode, ‘iz kredibilnih diplomatskih izvora u Sarajevu’ obaviješteni da je isti poziv, po istoj proceduri Džaferović uputio i drugim visokim zvaničnicima, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, predsjedniku EP Davidu Sasoli, predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru i drugima. Svima njima srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiće pismo iste sadržine kao i Milu Đukanoviću – poručili su iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je prije dva dana Đukanovića da mu je pozivnicu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine samoinicijativno uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te da o tome nikada nije razgovarano na sjednici Predsjedništva.

U pismu upućenom Đukanoviću, Dodik je istakao da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne učestvuje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica lični gest Džaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH u kojem sjede tri člana, odnosno predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

– Kvalifikacije tragičnih događaja u Srebrenici, koje je iznio Džaferović u svom pozivnom pismu, a koje ste i Vi na isti način iznijeli, apsolutno su nerpihvatljive, jednostrane i sigurno ne doprinose procesu pomirenja. Kao što bi trebalo da Vam je poznato, u tragičnom građanskom ratu u BiH nastradao je veliki broj djece, žena i muškaraca svih nacionalnosti, razorena je privatna i javna imovina, te je veliki broj lica napustio svoje domova. Takođe, kao predsjedniku susjedne zemlje, trebalo bi da Vam je poznato da je žrtava bilo na svim zaraćenim stranama. U tragičnom sukobu u BiH, svi su ratovali protiv svih, ali nažalost, žrtve su i danas, 25 godina nakon okončanja sukoba, predmet političke manipulacije – istakao je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da svaki izgubljeni život predstavlja nenadokadiv gubitak za ovu zemlju i ne može biti manje ili više značajan od drugih života.

– Pokušaji ‘viktimizacije’ jednog naroda i stvaranje ‘zločinca’ od drugih, doprinosi daljim podjelama ionako podjeljenog društva u BiH. Vašim stavom svrstali ste se na stranu isključivo predstavnika jednog naroda i miješajući se u unutrašnja pitanja BiH dodatno ste narušili ionako složene unutrašnje odnose u BiH – zaključio je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.