Kakav je specijalna ratna veza Selme Cikotića i Majkla Marfija?

30
Foto: Patria

Depeša sa internet portala Vikilis iz 2007. godine, a koju je objavio hrvatski portal Poskok.info, govori o nečasnoj ulozi tadašnjeg političkog savjetnika u Američkoj ambasadi u Sarajevu, a danas ambasadora Majkla Marfija u zaštiti Selme Cikotića od krivičnog procesuiranja za ratni zločin nad Hrvatima u Bugojnu, neposredno pred njegovo imenovanje za ministra odbrane u Savjetu ministara.

Objavljene informacije dolaze u trenutku u kojem američka administracija uvodi sankcije pojedincima i firmama iz Republike Srpske i najavljuje sponzorstvo rezolucije o Srebrinici u UN.

Osim po nediplomatskom uplitanju u politički život u BiH i otvorenim napadima na rukovodstvo Republike Srpske, odlazeći američki ambasador ostaće upamćen kao prikriveni zaštitnik Bošnjaka, osumnjičenih za ratne zločine nad Hrvatima, konkretno Selme Cikotića, za kojeg u tzv. Vikiliks depešama iz 2007. godine, kada je bio politički savjetnik u ambasadi SAD, Majkl Marfi kaže da bi bio veliki neuspjeh ako bi bio optužen.

– Ministar Selmo Cikotić snažno je podržavao ciljeve SAD i NATO-a i dao veliki zamah reformi odbrane koja ostaje najvažnije dostignuće BiH. Kada bi Cikotića otjerali s dužnosti zbog neutemeljenih optužbi ili još ozbiljnije kada bi bio prisiljen da podnese ostavku jer je optužen, BiH bi napravila ogroman korak unazad – rekao je Marfi 2007. godine.

Desetine ubijenih i hiljade protjeranih Hrvata iz Bugojna od strane tzv. Armije BiH kojom je komandovao Selmo Cikotić, za Marfija su „neutemeljene“ optužbe i ne predstavljaju prepreku da Cikotić bude imenovan za ministra „vojnog“.

Javna je tajna u Sarajevu da Američka ambasada u kontinuitetu ima upliva i utuicaja na rad Tužilaštva i Suda BiH, što je Vikiliks depeša i pokazala.

– Depeša Vikiliksa zapravo jasno otkriva kako gospodin Marfi staje u odbranu Cikotića. Marfi se, rekao bih bespotrebno, upleo u jednu vrstu zaštite Cikotića za koga se pouzdano može reći da je imao znajčajnu ulogu u likvidaciju Hrvata u Bugojnu i protjerivanju više od 15. 000 ljudi – istakao je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista Mostar.

Otkriće hrvatskih novinara o pritiscima na Tužilaštvo BiH u aferi skrivanja ratnih zločina u Bugojnu možda neće zabrinuti Majkla Marfija, ali otvoriće oči mnogima o načinu djelovanja Američke ambasade.

Kada je kao politički savjetnik tada tako djelovao, šta li tek radi sada kao američki ambasador?

– I dok SAD sponzoriše rezoluciju o Srebrenici koja satanizuje Srbe, ambasadori te zemlje u BiH štite muslimanske ratne zločince. Postavlja se pitanje da li treba satanizovati jedan narod kako bi došli do svojih ciljeva, da li je vrijedno toga, to pitanje će kada tada Majkl Marfi odgovoriti ne samo srpskim pokoljenjima već mnogo većim silama – naglasila je Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Hrvatski mediji iznose i sumnje u nečasnu ulogu Majkla Marfija da sjedište gasne kompanije za tzv. Južnu konekciju smjesti u Sarajevo, a ne u Mostar, čemu se protive hrvatski političari u BiH.

Zbog toga Marfi prijeti sankcijama Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH.

– Sankcijama prijeti, to je stalna tema. Kako se neko ponaša, sankcije su realne, međutim bile bi nedogovorne jer ako je ovdje izbor između eutanazije jednog narada i sankcija, kažem vam, eutanazija nije odgovor, nije mogućnost. Ja sam im odgovorio, mogu biti ne crne nego bijele liste, da se našalim – naveo je Čović.

Izvjesno je da je napor Majkla Marfija samo usporio, ali ne i spriječio procesuiranje Selme Cikotića.

Naime, protiv Cikotića i Dževada Mlaće podignuta je optužnica za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima u Bugojnu, počinjene 1993. godine, a nastavak suđenja zakazan je za sutra.