Kalabuhov: Jedinstvo naroda Rusije od posebnog značaja

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je danas, u uslovima globalnih izazova i prijetnji i pod neviđenim spoljnim pritiskom, od posebnog značaja jedinstvo mnogonacionalnog naroda Rusije i svijest o sebi kao o jednoj cjelini sa zajedničkom istorijskom sudbinom i zajedničkom budućnošću.

Povodom 4. novembra, koji se u Rusiji obilježava kao Dan narodnog jedinstva, Kalabuhov je istakao da je taj praznik direktno vezan za jedan od sudbonosnih perioda u istoriji Rusije, kada su početkom 17. vijeka suverenitet i nezavisnost ruske države bili u opasnosti.

– Više od 400 godina prije su predstavnici različitih staleža, nacionalnosti i veroispovijesti uspjeli da se ujedine i stave tačku na tragični period smutnog vremena u Rusiji – zajedno su spasili zemlju od spoljnih prijetnji i unutrašnjih sukoba – naveo je Kalabuhov.

Ruski ambasador je podsjetio da podvig narodne vojske pod vođstvom gradonačelnika Kuzme Minjina i kneza Dmitrija Požarskog ostaje upečatljiv primjer patriotizma i samopožrtvovanja u ime Otadžbine, inspirišući sadašnju generaciju Rusa na vojne pobede i radna dostignuća.

– Koristim ovu priliku da čestitam svim državljanima Rusije u BiH Dan narodnog jedinstva – poručio je Kalabuhov za Srnu.

Dan nacionalnog jedinstva je ruski državni praznik koji se proslavlja od 2005. godine, a posvećen je sjećanju na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.

To je jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim prijetnjama.