Kalabuhov: Zašto druge zemlje moraju da pate zbog „herojstva“ EU

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da „zapadnim političkim tehnolozima treba aplaudirati“ nakon tvrdnji da su u BiH naglo poskupjele životne namirnice, prirodni gas i gorivo, i to zbog događaja u Ukrajini.

– Oni imaju nevjerovatnu sposobnost da kombinuju stvari koje nemaju veze jedna sa drugom. Nakon početka specijalne vojne operacije, proizvodnja gasa u Rusiji nije stala, berba žita se i dalje nastavlja. Pa šta se onda desilo -upitao je ruski ambasador u trećem dijelu teksta pod naslovom „Mitovi o odnosima Rusije i BiH“.

Kalabuhov ističe da je EU sva tako odlučna, jaka i nezavisna odlučila da odbije trgovinu sa Rusijom, ali očigledno prethodno nije dobro razmislila kako će nadoknaditi sav izgubljeni obim robe, sirovina i usluga koji su nestali preko noći.

– Zato se Zapad sada koprca, pokušavajući da minimizira gubitke, ali dobija samo prazne police u trgovinama, skupi benzin i stanove bez grijanja. I to u dvadeset prvom vijeku! – ukazao je on u objavi na Fejsbuk stranici ruske Ambasade.