Kalinić: Opasna igra na „crvenoj liniji“, ispod koje se ne ide

5
Foto: Nezavisne novine

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić upozorio je da je potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika „van svake pameti“ i opasna igra na crvenoj liniji ispod koje ni aktuelno rukovodstvo, niti narod Srpske neće odstupiti.

– Kada bi bilo bar malo zdrave pameti i brige za sudbinu dejtonske BiH onako kako je ona definisana u Ustavu BiH onda ovo što sada rade protiv legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike Srpske ne bi ni u kom slučaju činili – rekao je Kalinić.

On smatra da povlačenje, sada kada se dotjeralo „cara do duvara“, ne dolazi u obzir.

– Time bismo, zapravo, pokazali da ne držimo do sebe, svog identiteta, istorije, slobode, svojih institucija i da smo okrenuli leđa, zarad sopstvenog komfora, svim onim herojskim žrtavama koje su pale za odbranu i očuvanje Republike Srpske. Nemamo na to pravo i ne smijemo u istoriji ostati zapisani kao kukavice i politički licemjeri – poručio je Kalinić Srni.

Kalinić je ocijenio da je jasno da „ovi pravosudni izvođači radova, uključujući i zalutalog Kristijana Šmita“, kao i epizodne zapadne diplomate „nisu svoji“ i da je njihova pamet u nekom Vašingtonu, Londonu, Briselu ili Berlinu.

– Neka pokušaju u svojim zemljama da praktikuju ono što je u Bosni bila otomanska zaostavština – da te „kadija tuži i da ti kadija sudi“ – dodao je on.

Kalinić je naveo da oni mogu, bez ikakvog pravnog utemeljenja i legitimiteta, svašta da probaju, uključujuć i silu.

– Neće im proći šta god pokušali, jer ni ne slute kakvi sve odgovori i naših institucija, ali još važnije našeg naroda mogu biti. Jer to zbog čega mi protestujemo, sa čime nismo saglasni jeste i pravedno i legitimno. Zaista, postoji granica do koje se može ići i stigli smo do nje – konstatovao je bivši presjednik Narodne skupštine.

Kalinić je naglasio da je rukovodstvo Republike Srpske kompaktno i da slijedi čuvenu izreku „ko smije taj može, ko ne zna za strah taj ide naprijed“.

– Ako, zaista, političko Sarajevo i kolonijalni namjesnici pokušaju na ovaj volšeban način, kroz sankcije i izmontirane sudske procese, isključiti iz političkog života Dodika kao nosioca integriteta i suvereniteta Republike Srpske, ali i druge visoke rukovodioce nije daleko od pameti da se u tom slučaju organizuje plebiscit naroda i građana kako bi se provjerila stvarna podrška Dodiku i instituciji koju zastupa i brani u skladu sa onim što mu Ustav nalaže – poručio je Kalinić.