Karamatić: Na teritoriji koju je kontrolisala tzv. Armija BiH više nema Srba, a Hrvata je sve manje

7
Foto: oslobodjenje.ba

Na teritoriji koju je u proteklom ratu kontrolisala takozvana Armija BiH danas više nema Srba i Hrvata je sve manje, rekao je Srni predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) BiH Mario Karamatić.

Karamatić je naglasio da čestitka zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića povodom Dana takozvane Armije BiH – 15. aprila u kojoj je naveo da je „Armija BiH jedina legalna i legitimna vojna sila države Republike BiH“, pokazuje u kojem pravcu ide politika koju današnje bošnjačke elite pokušavaju sprovoditi.

– Takozvana Armija BiH je samo jedna od tri zaraćene strane (u proteklom ratu), a koja je samo za Hrvate imala više od 300 logora na teritoriji koju je kontrolisala – rekao je Karamatić.

Komentarišući ranije izjave bošnjačkih političara koji su govorili da „Armija BiH nije činila ratne zločine“, Karamatić je istakao da kompletan narativ bošnjačkih političara i medija ide u pravcu toga da se svi zločini koje je ova vojska počinila predstave kao stradanja.

– Sutra je godišnjica masakra koji su pripadnici (takozvane) Armije BiH uradili u Trusini kod Konjica i bošnjački mediji će izvještavati da se tu dogodilo stradanje civila, kao da su sletjeli autobusom, a neće pominjati da su ljudi razapinjani na krstove i kako su im glave odrubljivane – rekao je Karamatić.

Prema njegovim riječima, ovaj narativ, koji Bošnjaci pokušavaju prodati svijetu, ide sve slabije i teže, zbog toga što su se u svijetu promijenili odnosi.

– Nije to baš kao što je bilo prije pet ili deset godina – zaključio je Karamatić.