Karamatić: Za Hrvate je najbolje da Šmit ništa ne radi

6
Foto: oslobodjenje.ba

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić izjavio je da je svima, pa i onima koji samo površno prate politiku, jasno da je ovakva BiH neodrživa, te ocijenio da je za Hrvate najbolje da Kristijan Šmit ništa ne radi.

Komentarišući mogućnost da Šmit nametne rješenje kojim bi se obezbijedilo legitimno političko predstavljanje Hrvata, Karamatić je rekao da Šmit može nametnuti šta god hoće, jer je on „kolonijalni upravnik, a BiH njegova kolonija“.

– On je iznad Predsjedništva, parlamenata, zakonodavnog i izvršnog tijela. Nijedan visoki predstavnik, pa ni Šmit, do sada svoju odluku nije stavio u javnu raspravu – rekao je Karamatić za RTV Herceg Bosne.

On je rekao da će, ukoliko bude nametnuta, ovo biti prva odluka koja ne ide „niz dlaku“ bošnjačkom narodu i bošnjačkim političarima i da bi ih to uvrijedilo zato što ne bi mogli predstavljati Hrvate.

– Šmit nakon protesta razmišlja da li da nešto uradi ili ne. Moje lično mišljenje je da je bolje da on ništa ne dira. Čak i da nametne izmjene zakona kako nama najviše odgovara, mi s time nismo ništa riješili i to ne rješava ni presudu „Ljubić“, ni izbor člana Predsjedništva BiH – rekao je Karamatić, koji je i predsjednik Hrvatske seljačke stranke.

Karamatić je naveo da je i Šmitu jasno da je ovakva BiH neodrživa, zbog čega je, kako kaže, onako nervozan i galami, mada u BiH ima fina primanja i lijep posao.