Karan: Nema zaštićenih u borbi protiv kriminala

3
Foto: Klix.ba

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je večeras da u Srpskoj nema zaštićenih u borbi protiv svih vidova kriminala.

– Kada bih lično ili bilo koji pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pokušali da nekoga zaštitimo počinili bi krivična djela prikrivanja, trgovine uticaja ili zloupotrebe službenog ovlašćenja – rekao je Karan.

On je istakao da je jedan od važnijih zadataka MUP-a Republike Srpske rad na ličnom integritetu policajca.

– Želimo da etički kodeks policajaca bude na višem nivou. Time stvaramo veće povjerenje građana. Poziv policajca je častan, ali i opasan i tako školujemo naše kadrove. U obavljanju službenih poslova, nakon rata, 31 policajac je poginuo, a u ovoj godini imamo 33 napada na naše službenike – rekao je Karan za ATV.

Prema njegovim riječima, neophodno je strože tretirati napad na policajce.

Karan je naglasio da krivično-pravna reforma u BiH nije imala adekvatne rezultate jer nije ostvarena puna saradnja policije i tužilaštava.

– Ima prostora za još bolju saradnju tužilaštava i policije, iako u mnogim stvarima sarađujemo dobro – rekao je Karan.

On je ocijenio da mora biti poboljšana bezbjednost saobraćaja i da policija čini sve da tako bude.

– Kada govorimo o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj, načinjen je pomak, prije svega u borbi protiv kriminala. Za 50 odsto povećan je broj otkrivenih krivičnih djela koji se odnose na narkomaniju, ali i na finansijske istrage. Dobro sarađujemo i sa ostalim policijskim agencijama – naglasio je Karan.

On je naveo da je važno što MUP Srpske kvalitetno radi i kada je riječ o „skaj“ i „anom“ aplikacijama.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj i BiH nakon sukoba u Gazi, Karan je rekao da MUP intenzivno prati situaciju, jer postoje ideologije koje su bliske radikalnim i ekstremnim politikama.

– Imamo i određena operativna saznanja, jer je u BiH opasno svrstavanje na stranu onih koji imaju terorističke nakane. Nažalost, u BiH možemo doći do radikalizacije političke scene. U svakom slučaju, MUP Srpske se uspješno nosi i sa ovim izazovom – rekao je Karan.

Kada je riječ o izjavama ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka o zvaničnicima Srpske, Karan je rekao da kao ministar ne smije djelovati na način gdje bi mogao uticati huškakački na ekstremne strukture.

– Ne znam koji su njegovi porivi za tako nešto, policijski i bezbjednosni nisu, i sve mogu posmatrati sa aspekta neke radikalne politike. To ne treba ministru unutrašnjih poslova i njegove izjave mogu uticati na radikalne elemente za izvršnje nasilja – smatra Karan.

Komentarišuću sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i odluke Kristijana Šmita, Karan je ponovio da je neko ko nije legitiman načinio zakon i na osnovu toga djeluje Tužilaštvo.

– Mora se reći zašto je sada važan otpor naroda i institucija Republike Srpske. Cilj jeste urušavanje statusa Republike Srpske i ovo što se sada događa je nasilni put rušenja ustavnog poretka BiH i Srpske. Kada bi ovo prošlo, građani Srpske ne bi imali mogućnost otpora prema običnom čovjeku koji sutra može donijeti zakon da se ukida imovina Republike, njeno ime i da bude ukinuta. Zato se moramo vratiti Dejtonskom sporazumu – smatra Karan.

On je napomenuo da i sudije i tužioci znaju da ovo što se radi u BiH nije ustavno.

– Boravak bilo kakvog stranca u BiH je katastrofalan i urušava ovu zemlju. Šmit zna da nije visoki predstavnik, odnosno da je niko i ništa, ali engleska i američka sila vrše pritisak u BiH. Oni ne razumiju da naši građani neće nikada dati Republiku Srpsku koja je garant slobode. Treba korisiti sve mehanizme u zajedničkim institucijama za zaštitu srpskog naroda – zaključio je Karan.