Karan: Novalićeva izjava politička i antidejtonska

38
Foto: SRNA

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je kao političku i antidejtonsku izjavu premijera Federacije BiH Fadila Novalića da taj entitet neće učestvovati u definisanju granične linije između Srpske i FBiH.

– On bi morao znati da je granična linija između entiteta definisana Dejtonskim sporazumom i potrebno je sa zajedničkom komisijom utvriti tu konačnu granicu. Njegova izjava je politička u smislu da je on to shvatio kao državnu granicu – rekao je Karan Srni.

On je podsjetio da Aneks dva Dejtonskog sporazuma upućuje i određuje zajedničku komisiju da se potpuno utvrdi entitetska granica.

– To je dejtonska obaveza, pri čemu bi došlo do razgraničenja teritorije po ženevskom principu – 49 odsto Srpskoj, 51 odsto FBiH – rekao je Karan.

On je istakao da Novalić ne razumije da se radi o primjeni Aneksa dva Dejtonskog sporazuma.

– To je rušenje Dejtonskog sporazuma, okvirnog sporazuma za mir u BiH, najviših zvaničnika FBiH – ocijenio je Karan.

Govoreći u kontekstu osporenog člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, Karan je naveo da je teritorija Republike Srpske i sva imovina na njoj njeno vlasništvo, ali da bi to bilo precizno i jasno određeno potrebno je utvrditi entitetsku granicu koja nije utvrđena.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je FBiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije.

Narodna skupština usvojila je sinoć zaključke o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH prema kojima se, između ostalog, Vlada Srpske zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike i FBiH, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom.