Karan: Ono što radi Šmit predstavlja negaciju BiH

3
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da ono što radi Kristijan Šmit predstavlja negaciju BiH kao države.

– Šmit nije visoki predstavnik, već obični građanin, ali i da jeste, ovo što radi i što su radili svi visoki predstavnici negacija je izvornih ljudskih prava i sloboda. Oni su negacija ustavnosti, zakonitosti, vladavine prava i pravne države, suvereniteta i BiH kao države – rekao je Karan novinarima u Zalužanima kod Banjaluke.

Prema njegovim riječima, dok god postoje visoki predstavnici, a pogotovo nelegalni Šmit, postavlja se ustavnopravno pitanje da li je BiH država i da li ima ustav?

– Oni su negirali Ustav BiH – rekao je Karan i dodao da je visoki predstavnik stavio van snage Ustav onda kada je donio prvi zakon.

On je podsjetio da u Ustavu BiH piše da zakone donosi Parlamentarna skupština BiH, a ne Parlamentarna skupština i visoki predstavnik.

– Po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik je zadužen za civilno sprovođenje ovog sporazuma koji se odnosi na neka humanitarna pitanja, ljudska prava i slobode, izborno zakonodavstvo, uspostavljanje institucija, te koordinaciju sa međunarodnim tijelima kada su pregovarači 1995. godine pristali da postoji neka koordinacija – pojasnio je Karan.

On je ukazao da je, prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik isključivo koordinišući protokolarni element.

– Savjet za sprovođenje mira, nepostojeće dejtonsko tijelo, isključivo je političko koje radi po principu snage, nasilja i bespravlja velikih sila koje sebi daju za pravo da ruše međunarodni poredak, a visokom predstavniku da donosi nešto obavezujuće, a ovo se pretvorilo u zakonodavnu aktivnost – zaključio je Karan.