Karan: Pravosuđe BiH marioneta u rukama dijela međunarodne zajednice

7
Foto: Klix.ba

Profesor ustavnog prava Siniša Karan istakao je da potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića nema veze sa pravom i pravdom, već predstavlja direktnu negaciju naroda, države, suvereniteta i svih elemenata državnosti.

– Njihova želja je razotkrivena u potpunosti bez imalo zadrške – uništiti Republiku Srpsku, njene institucije, oteti joj imovinu i dovesti je do nivoa da od nje ostanu samo ucrtane linije na geografskoj karti. Uništavajući pozicije Srpske, uništavaju i federalno uređenje BiH kao državne zajednice dva ravnopravna entiteta s ciljem stvaranja unitarne, građanske zemlje u kojoj bi Bošnjaci imali svoju državu, a ostala dva naroda Srbi i Hrvati samo neku vrstu kozmetičke uloge – rekao je Karan.

On kaže da je pravosuđe ovom optužnicom potvrdilo da je marioneta u rukama dijela međunarodne zajednice kojoj je cilj eliminisanje rukovodstva Republike Srpske koje se oštro protivi i demokratskim sredstvima bori protiv tih zlih namjera, odlučno i čvrsto braneći promjenu Ustava, Dejtonskog ustava i ustavne pozicije Republike Srpske sa svim instrumentima njenog predstavljanja.

Karan je naglasio da je do „ove situacije doveo niko drugi do njemački državljanin Kristijan Šmit, lažni visoki predstavnik, koji je uzurpirao tu poziciju i ovlaštenja visokog predstavnika i to samim dolaskom u BiH, a da pri tom nije ispunio osnovni uslov – nema rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o njegovom imenovanju“.

– O kakvom je apsurdu i licemjerstvu riječ govori i to da državljanima BiH o pravu i pravdi priča njemački državljanin koji bez ikakvog pravnog osnova boravi u njihovoj zemlji kršeći Zakon o strancima, a zatim i ustavni poredak i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma – pojasnio je Karan.

On je istakao da Kristijan Šmit kod građana Republike Srpske ovakvim potezima izaziva samo gađenje i osjećaj gorčine.

– Kristijan Šmit je jedno veliko niko i ništa u BiH. Stranac koji je davno trebao biti protjeran iz zemlje. On je persona koja direktno ruši BiH, a pri tom je za to i dobro plaćen. I taj koji je niko i ništa hoće da stvori nešto, hoće da dijeli neku svoju pravdu, da otima našu imovinu, donosi zakone, tuži i sudi u državi koju je sam srušio i koju sve vrijeme negira – rekao je Karan.