Karan: Ustavni sud BiH nastavlja da tone u blato

48
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je Srni da je Ustavni sud BiH sada imao priliku da visokog predstavnika izbaci iz ustavnog djelovanja, kao nekog ko nije ustavni predlagač, ali nije imao snage, te nastavlja i dalje da tone u glib.

– Ustavni sud predstavlja najveću pravosudnu instituciju i pravosudni autoritet u svakoj državi na svijetu. Nažalost, zakovan svojim ranijim neustavnim odlukama a u vezi sa odnosom prema visokom predstavniku, Ustavni sud BiH i dalje upada u blato pokušavajući da uvede odluke visokog predstavnika u pravni sistem supstituišući domaće vlasti, u želji da se njegove odluke smatraju domaćim pravom – istakao je Karan povodom odluke Ustavnog suda da neustavnim proglasi Zakon o neprimjenjivanju Odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Karan je naglasio da je Ustavni sud BiH u najmanju ruku mogao da kaže da Ustav BiH, kao ni Aneks 10, ne prepoznaje visokog predstavnika kao zakonodavca, i da ne može zamijeniti zakonodavna tijela.

– Ustavni sud nije iskoristio ni posljednje šanse da se vrati u okvire Ustava i onog što mu je nadležnost, te na ovaj način svjesno doprinosi da u BiH nema vladavine prava, a pri tom u potpunosti narušavajući principe ustavnosti i zakonitosti – ukazao je Karan.

Bez obzira na ovakvu odluku Ustavnog suda BiH, rekao je Karan, treba naglasiti da nijedna odluka visokog predstavnika nema ni materijalni ni procesni legalitet ni legitimitet, i u tom smislu će za nas uvijek biti privremenog karaktera.