Karijuki (Velika Britanija): Puna podrška sprovođenju Dejtonskog sporazuma

5
Foto: Screenshot

Ambasador Velike Britanije u UN Džejms Karijuki potvrdio je podršku Londona sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH u Njujorku rekao da Britanija ozbiljno shvata svoje obaveze i da ostaje član Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira.

Karijuki je naglasio da Britanija pozdravlja obnavljanje mandata Euforove Misije „Altea“ i zahvalio Švajcarskoj, koja je pripremila tekst za relevantnu rezoluciju koji je usvojen na početku sjednice.

– Eufor je ključan za mir i stabilnost u BiH, posebno u situaciji rastućih političkih tenzija u regionu – poručio je Karijuki.

Govoreći o izvještaju koji je UN predao Kristijan Šmit, on je istakao da se u tom dokumentu predstavlja veoma loša slika i da tekst pokazuje podjele u BiH, uz napomenu da Šmit ima punu podršku Londona.

Karijuki je naglasio da BiH „jeste i ostaće suverena multietnička zemlja“.

On je ocijenio kao pozitivne korake ka većoj funkcionalnosti institucija na nivou BiH i pozvao sve strane da iskoriste pozitivan podstrek nakon izbora održanih prošle godine, kako bi sprovođenjem reformi zajednički pomogle napretku evroatlantske integracije BiH, kojem bi ekonomska stagnacija i demokratski pad predstavljali prijetnju.

Karijuki je izrazio nadu da će sve strane pokazati političku volju da izgrade „demokratsku i stabilnu budućnost za sve narode u BiH“.