Kecmanović: Manjinska podrška rezoluciji deprimirala inicijatore i sponzore, a osokolila narode

7
Foto: presscentar.uns.org.rs

Profesor Nenad Kecmanović izjavio je da je manjinska podrška rezoluciji o Srebrenici koja je izglasana u Generalnoj skupštini UN deprimirala inicijatore i sponzore, a osokolila narod, ne samo srpski.

Kecmanović je rekao da bi Srbi poslije glasanja mogli da kažu da je ovo mali korak za srpski narod, ali veliki u stvaranju multipolarnog svijeta.

On je naglasio da hrabri Srbi nisu proizveli globalni preokret, ali da jesu testirali globalni odnos snaga SAD, Rusije i Kine.

Kecmanović je podsjetio na to da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, čim je sjednica Generalne skupštine UN zakazana, najavio da će Srpska 30 dana potom predložiti komšijama mirno razdruživanje i ponuditi im odgovarajući sporazum.

– Dodik nudi da se BiH vrati na izvorni Dejtonski sporazum, da se napravi novi dogovor o BiH i, najzad, mirno razdruživanje – rekao je Kecmanović u autorskom tekstu za Politiku.

On je napomenuo i da je američki Ambasade odgovorio da to neće dopustiti jer to „nije u skladu sa njihovim interesima“.

– Šta se nas tiču njihovi interesi? Kojim pravom i kako neće dopustiti – upitao je Kecmanović.

On je naglasio da imperija u opadanju u velikoj mjeri održava dominaciju na strahu, na navici, inerciji i nemoći potlačenih malih zemalja i naroda.

– Šta bi bilo da su joj svi odjednom otkazali poslušnost? Povukla bi se jer ne bi mogla da ratuje sa celim svetom čak i kada je bila na vrhuncu moći. Iako su Srbi narod bundžija, kada su znali da dignu glavu kada drugi nisu, oni su višedecenijskom satanizacijom uspeli da nam nametnu kompleks inferiornosti da se pravdamo i dokazujemo, da razgovaramo o nametnutim temama, jer oni diktiraju dnevni red – rekao je Kecmanović.

On je naglasio da je predsjednik Srpske Milorad Dodik jedan od rijetkih Srba koji nema taj kompleks i da mu zato i sude.