Kecmanović: O svemu što pripada Republici Srpskoj odlučuju institucije Srpske

3
Foto: presscentar.uns.org.rs

Politikolog Nenad Kecmanović izjavio je da se o svemu što pripada Republici Srpskoj odlučuje u institucijama Srpske u Banjaluci i nigdje drugo, te da nema potrebe da se o tome išta raspravlja, objašnjava i opravdava.

– Sa kojim pravom se bilo Sarajevo ili Brisel petljaju u to gdje će u Srpskoj biti lociran apelacioni sud BiH? Čak i ako navode neke praktične argumente u prilog Istočnog Sarajeva, treba da naviknu da se o svemu što pripada Srpskoj odlučuje u institucijama Republike u Banjauci i nigdje drugo. Nema potrebe da se išta raspravlja, objašnjava i opravdava. Jednostavno, to je naša stvar, o njoj sami odlučujemo i tačka – poručio je Kecmanović u pisanoj izjavi za Srnu.

On je napomenuo da na tim, naizgled tehničkim pitanjima, treba jednom za svagda prekinuti inerciju, koja se lako prenosila i na principijelna pitanja.

Iz Delegacije EU u BiH ranije je saopšteno da su razočarani nepostizanjem kompromisa političkih lidera u BiH u vezi sa sjedištem apelacionog odjeljenja Suda BiH, te poručeno da „ne vide nikakav razlog da politički akteri insistiraju da apelaciono odjeljenje Suda BiH bude u Banjaluci umjesto u Istočnom Sarajevu“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je za Srnu da stav Delegacije EU u BiH u vezi sa sjedištem apelacionog odjeljenja Suda BiH potvrđuje da u BiH ne može biti razgovora i dogovora sve dok neko spolja nameće stavove, svrstavajući se na jednu stranu.