Kelečević: Borcima najjači motiv Republika Srpska

70
Foto: SRNA

Bivši načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske Boško Kelečević izjavio je danas u Dugoj Njivi kod Modriče da je za borce najjači motiv u proboju koridora bila Republika Srpska, za čiju slobodu su bili spremni žrtvovati vlastite živote.

Kelečević, koji je general-potpukovnik u penziji, rekao je da nijednog momenta nije sumnjao u uspjeh operacije, znajući da su borci izuzetno motivisani da oslobode put kroz Posavinu prema Srbiji i istočnom dijelu Republike Srpske.

– Slobodan put značio je život za zapadni dio Republike Srpske i Republike Srpske Krajine – rekao je Srni Kelečević, na obilježavanju 30 godina od operacije „Koridor“.

On je podsjetio da je Prvi krajiški korpus imao 125.000 boraca.

– Operacija „Koridor“ bila je časna i bez ijedne mrlje vojnička akcija kojom su spojeni istočni i zapadni dijelovi Repbulike Srpske, čineći je cjelovitom, kakva je i danas – istakao je Kelečević.

Foto: SRNA

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.