Kenedi: Isporuka „F-16“ prijetnja i za Ukrajinu i za čovječanstvo

4
Foto: REUTERS/Mike Segar

Snabdijevanje Kijeva borbenim avionima „F-16“ predstavlja prijetnju i za Ukrajinu i za čovječanstvo, a umjesto toga bi bilo razumnije započeti mirovne pregovore o ukrajinskom sukobu, rekao je kandidat za predsjednika SAD Robert F. Kenedi mlađi.

– Sjajna odluka za odbrambenu industriju, ali katastrofa za Ukrajinu i čovječanstvo. Zašto ne pregovarati – napisao je Kenedi Mlađi na platformi „Iks“, ranije poznatoj kao „Tviter“, komentarišući članak o američkom odobrenju isporuke „F-16“ Ukrajini.

On je dodao da ta isporuka neće zaustaviti „kolaps“ ukrajinskih oružanih snaga.

– Ovi avioni zahtijevaju mnogo obuke i održavanja. To nije film – istakao je Kenedi.

Američki zvaničnik potvrdio je ranije za „Sputnjik“ da je američka vlada odobrila slanje borbenih aviona „F-16“ iz Danske i Holandije u Ukrajinu čim ukrajinski piloti završe obuku za upravljanje letjelicom.

Prošle nedjelje je „Vašington post“ objavio, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, da prva grupa od šest ukrajinskih pilota neće završiti obuku za borbene avione „F-16“ najranije do ljeta 2024. godine jer će morati da pohađaju četiri mjeseca časove engleskog da nauče tehničke termine.

Piloti bi navodno počeli obuku na lovcima „F-16“ tek u januaru 2024. godine, a priprema bi trajala šest mjeseci, dok bi druga grupa pilota počela obuku tek krajem 2024. godine.